Hanoi wil van redemptoristen af

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Na de morele nederlaag van de Vietnamese autoriteiten in de rechtszaak tegen acht katholieken, eist het stadsbestuur van Hanoi het vertrek van de paters redemptoristen.
thao

Na de morele nederlaag van de Vietnamese autoriteiten in de rechtszaak tegen acht katholieken, eist het stadsbestuur van Hanoi het vertrek van de paters redemptoristen.

In een brief aan de voorzitter van de Vietnamese bisschoppenconferentie en de provinciaal overste van de redemptoristen schrijft burgemeester Nguyen The Thao (foto) dat de paters moeten vertrekken. De paters, die de parochie van Thai Ha leiden, "moeten uit de regio van de hoofdstad vertrekken". Zij zijn schuldig aan "het bekladden van het Vietnamese rechtssysteem" en het "beledigen en belachelijk maken van de rechtbank". De burgemeester verwijst daarbij naar de rechtbank die vorige week acht parochianen van Thai Ha in een "eerlijk en wettig proces" schuldig bevonden heeft aan ‘vernieling van staatseigendom en ordeverstoring’. Door de beklaagden voorwaardelijke straffen op te leggen had de rechtbank verwacht dat dezen dankbaar eieren voor hun geld zouden kiezen. In plaats daarvan verklaarden de acht onschuldig te zijn en net zo lang te zullen procederen tot zij van iedere blaam gezuiverd zijn. De paters redemptoristen hadden de rechtbank vanwege "duivels" genoemd.

Onder dreiging van juridische stappen eist burgemeester Thao de onmiddellijke overplaatsing van pater Mathew Vu Khoi Phung, de overste van het klooster, en drie confraters. Het is niet de eerste keer dat de burgemeester dreigende taal uitslaat. Drie maanden geleden eiste hij van de bisschoppenconferentie dat deze zowel aartsbisschop Ngo Quang Kiet als de redemptoristen van Hanoi conform het kerkelijk recht stevig zouden disciplineren, Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan "aanzetten tot rellen, valse beschuldigingen tegen de regering, gebrek aan respect voor de natie, overtreding en belediging van de wet en het aanzetten tot wetsovertreding".

In hun antwoord lieten de bisschoppen weten dat de genoemde geestelijken op geen enkele wijze de kerkelijke wetten hebben overtreden.

Volgens AsiaNews beschouwen veel katholieken de reactie van de burgemeester als teken van grote zorg bij de autoriteiten over de reactie van de bevolking op de rechtszaak tegen de acht gelovigen.

Het lijkt erop dat het proces, bedoeld om de katholieken publiek een lesje te leren, zich tegen de overheid keert. De ongekende moed waarmee de acht zich tegenover de rechtbank hebben opgesteld is uitgegroeid tot een symbool van verzet tegen het regime. Veel Vietnamezen beschouwen de acht inmiddels als helden.

De bevolking neemt het de autoriteiten zeer kwalijk dat zij haar eigen burgers zo oneerlijk, immoreel en in strijd met de wet behandelen.

Velen beschouwen de kwestie als typerend voorbeeld van de wijdverspreide overheidscorruptie. In elk van de drie omstreden stukken grond gaat het om geconfisceerde katholieke eigendommen die ineens openbaar park moeten worden, nadat ze aanvankelijk voor commerciële doeleinden waren bestemd.

Bron: KN