Hanoi: Protesterende gelovigen opgepakt

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De politie in de Vietnamese hoofdstad Hanoi heeft meer dan dertig Katholieken gearresteerd die bij het gemeentebestuur hadden geklaagd over de...
20111205vietnam01

De politie in de Vietnamese hoofdstad Hanoi heeft meer dan dertig Katholieken gearresteerd die bij het gemeentebestuur hadden geklaagd over de onwettige inbeslagnames van grond van de parochie.

Afgelopen vrijdag trok Pastoor Joseph Nguyen Van Phuong vergezeld van honderden parochianen naar het gebouw van het Volkscomité dat de stad bestuurt. Hij wilde daar een officiële klacht indienen tegen de lokale overheden die keer op keer eigendommen van de parochie Thai Ha in beslag nemen.

Politiemacht

Toen de groep na de klacht te hebben ingediend terug wilde keren naar de Kathedraal van Hanoi werd zij omsingeld door een grote gewapende politiemacht. De Pastoor, een tweede priester en een religieuze werden gearresteerd. Daarnaast werden nog eens dertig parochianen opgepakt en apart afgevoerd.

Ook een tweede groep gelovigen werd door met knuppels dreigende agenten tegengehouden. Ook van hen is een aantal mensen gearresteerd.

"Dit is een wetsovertreding door de politie en gemeentelijke autoriteiten tegen mensen die gebruik maken van hun wettelijk gegarandeerde klachtrecht tegen de oneerlijke behandeling", aldus een van de andere priesters van Thai Ha tegenover AsiaNews.

Lucratieve handel

De Katholieke Kerk betwist als sinds de communistische machtsovername in 1946 de inbeslagnames van haar eigendommen, waarbij het vaak om grond gaat. Die was in veel gevallen aangekocht met het oog op toekomstige bouw van onder meer scholen en ziekenhuizen. De Kerk probeert sinds het einde van de Vietnamese burgeroorlog in 1975 onophoudelijk de meestal ongebruikte grond terug te krijgen. Maar sinds de Vietnamese economie in navolging van China floreert zijn de grondprijzen sterk gestegen. Sindsdien hebben hoge ambtenaren en partijbonzen hun oog laten vallen op de kerkelijke gronden voor lucratieve bouwprojecten.

Inmiddels is het overgrote deel van de grond van de parochie Thai Ha met herhaalde inzet van een grote politiemacht ingepikt. Die grond was bestemd voor sociale projecten ten dienste van de bevolking van de hoofdstad. Ook elders in Vietnam spelen vergelijkbare kwesties tussen parochies en lokale overheden.

Zo is er zelfs een kerkhof geruimd om plaats te maken voor een luxe bungalowpark. In de Mekongdelta in het zuiden van Vietnam is eerder al een klooster ontruimd en gesloopt.

Het was voor het eerst dat de stad Hanoi parochiepriesters van Thai Ha liet arresteren. Eerder werden acht parochianen van Thai Hai tijdens een showproces voorwaardelijk veroordeeld wegens staatsvijandige activiteiten. Hun advocaat, die veel mensenrechtenzaken behandelde, heeft na vals te zijn beschuldigd zijn vergunning verloren.

Bron: AsiaNews