Haiti: Heropening seminarie in tenten

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Dinsdag na Pasen keren de seminaristen van Haïti terug naar het seminarie. Zij zullen worden ondergebracht in tenten die de gebouwen vervangen die werden verwoest tijdens de allesvernietigende aardbeving van januari dit jaar. Het initiatief werd afgelopen
20100331haiti1

Dinsdag na Pasen keren de seminaristen van Haïti terug naar het seminarie. Zij zullen worden ondergebracht in tenten die de gebouwen vervangen die werden verwoest tijdens de allesvernietigende aardbeving van januari dit jaar.

Het initiatief werd afgelopen week aangekondigd door een delegatie van bisschoppen van Haïti die een bezoek brachten aan het internationale kantoor van Kerk in Nood in Königstein in Duitsland. Kerk in Nood heeft aan de seminaristen vlak na de aardbeving noodhulp toegekend. De seminariegebouwen gingen bij de aardbeving verloren.

De delegatieleider, aartsbisschop Louis Kébreau van Cap-Haitien, voorzitter van de bischoppenconferentie van Haïti, zei dat ondanks de tijdelijke accommodatie het seminarie op 6 april het nieuwe trimester kan beginnen. De aankondiging van de bisschoppen valt samen met nieuws dat de gebruikelijke Paasdiensten van dit jaar in tenten zullen plaatsvinden op elke plek waar de kerken zijn ingestort.

Bisschop Joseph Lafontant is aangesteld om de noden van de meer dan 200 seminaristen van Haïti te beoordelen. Hij werd benoemd tot administrator van het die aartsbisdom Port-au-Prince nadat aartsbisschop Joseph Serge Miot bij de aardbeving om het leven kwam. Hij zei: "Wij namen de beslissing het seminarie in april weer te openen en hebben tenten besteld voor de leslokalen, tenten voor slaapzalen en tenten voor de docenten." Bisschop Lafontant voegde eraan toe: "Alhoewel wij niet de beschikking hebben over boeken en andere lesmaterialen is deze stap een voorrecht want vele scholen kunnen nog niet openen."

Het voorlopige seminarie zal buiten Port-au-Prince in Lilavois gevestigd worden, vlakbij de gebouwen van de bischoppenconferentie, die niet instortten bij de aardbeving. Aartsbisschop Louis Kébreau ziet het voorlopige seminarie als: "een teken van hoop voor ons verwoest en getraumatiseerd land".

De leiders van de kerk hebben de plek van het vroegere seminarie nog niet kunnen ontruimen, maar zij zorgen voor containers om ter plekke boeken op te slaan die uit het seminarie werden gered.

Op de locatie van het tijdelijke seminarie zijn reeds twee kapellen aanwezig. Eén kapel behoort tot de gebouwen van de bisschoppenconferentie en een andere kapel behoort aan de Scalabrini-paters, buren van de bisschoppenconferentie.

Kerk in Nood dankend voor de steun, zei de Bischop Lafontant: "De hulp van Kerk in Nood was heel waardevol omdat de seminaristen alles kwijt raakten en naar huis, hun parochies en hun families terugkeerden. Na het nieuws dat er fondsen voor de seminaristen beschikbaar waren, werd een oproep uitgezonden via het katholieke radiostation Radio Soleil. Ook Radio Soleil was vernietigd door de aardbeving maar kwam terug in de ether nadat één van de zenders werd teruggevonden. Het radioastation is nu gevestigd in een bejaardentehuis.

Mgr. Lafontant zei dat het vanuit psychologisch oogpunt beter is om de seminaristen weer bij elkaar te brengen. Hij gaf het voorbeeld van seminaristen die ledematen hadden verloren maar weer konden lachen toen ze elkaar weer zagen. Hij zei ook dat psychologische steun wordt gegeven aan seminaristen die door de aardschok zijn getraumatiseerd. Dertig seminaristen overleefden de ramp niet.

Herbouw van kerken en seminarie zal heel lang gaan duren. Bisschop Lafontant vertelde Kerk in Nood dat er eerst wordt geëvalueerd vë³ë³rdat de herbouw zal starten. Technici zullen de bouwplaatsen beoordelen en alle nieuwe kerken zullen zo worden ontworpen dat ze beter bestand zijn tegen nieuwe aardbevingen. De kerk hoopt tijdelijke kapellen op te richten om mensen tijdens het regenseizoen van juli tot november te beschermen.

Alleen al in het bisdom Port-au-Prince werden meer dan 300 kerken vernield. Volgens de bischop, zijn de mensen nog steeds heel erg gelovig ondanks de tragedie. Bisschop Lafontant zei: "Bij mijn weten heb ik niet één negatief woord over God gehoord, hoewel de mensen wel over de overheid klagen. De mensen vinden altijd kracht in het gebed, in de Heilige Communie en in het vieren van de Kruisweg die zij met duizenden bijwonen. Zij weten dat God hen niet in de steek zal laten."

Kerk in Nood heeft vlak na de aardbeving € 170.000 aan noodhulp verleend en heeft zich bereid verklaard om Haïti ook op de langere termijn te helpen. Een projectteam zal het land volgende maand bezoeken om alle noden te beoordelen.