Gül noemt discriminering christenen een ‘schande"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Turkse president Abdullah Gül heeft publiekelijk de discriminering van Christenen door de overheid in zijn land veroordeeld. Hij noemde het tegenover meereizende journalisten naar Straatsburg...
20110201Turkije01jpg

De Turkse president Abdullah Gül heeft publiekelijk de discriminering van Christenen door de overheid in zijn land veroordeeld. Hij noemde het tegenover meereizende journalisten naar Straatsburg volgens Milliyet een ‘schande". Gül reageerde op een vraag van journalisten naar de weigering van een Turkse rechtbank een Armeense Turk toe te laten tot de voor de toetreding tot de EU verantwoordelijke instantie.

Eerder had Gül bij het bezoek van de Duitse president Christian Wulff in oktober gezegd ook president van Turkse niet-moslims te willen zijn. Nu zou hij volgens de berichten gezegd hebben dat spoedig elke Turkse staatsburger, onafhankelijk van zijn godsdienst, gelijke kansen zou hebben op werkgelegenheid en beroep. Details noemde hij echter niet. Vertegenwoordigers van niet-islamitische minderheden klagen al langere tijd dat een loopbaan bij de staat voor hen niet mogelijk is. Er zijn geen politici, militairen of rechters in het land die niet moslim zijn.

Contrast

De uitspraken van Gül staan in schril contrast met de werkelijke situatie in Turkije. Zo is de Pauluskerk in de geboorteplaats van de apostel, Tarsus, nog altijd niet vrijgesteld voor Eucharistievieringen. Eenmaal per jaar mogen Christenen er een liturgische viering houden. De Turkse overheid heeft bovendien onlangs nog grondgebied in beslag genomen van het Grieks-orthodoxe klooster Mor Gabiel in zuid oost Turkije terwijl documenten bevestigen dat de grond eigendom is van het klooster. Het klooster uit 370 is een centrum voor de Syrisch-orthodoxe gemeenschap in hun oorspronkelijk leefgebied Tur Abdin. Ook bedreigt de Turkse overheid het voortbestaan van de Grieks-orthodoxe Kerk in Turkije door het seminarie van deze kerk op het eiland Halki gesloten te houden. (Bron: KN/KNA)