Guinée: kerk in Dabadou in brand gestoken

dinsdag, 04 april 2017
Nieuws
eglise-dabadou-1

Op vrijdagochtend 31 maart is het in Dabadou, een plattelandsgemeente in Guinée, West-Afrika, tot botsingen gekomen tussen jonge katholieken en jonge moslims uit de buurt. De katholieke jongeren waren met hun bisschop, Mgr. Emmanuel Félémou, naar Balandou gekomen om de kerk binnen en buiten een schoonmaakbeurt te geven met het oog op de vieringen van de Goede Week en Pasen. Zij werden daarbij aangevallen door jeugdige moslims, gesteund door ouderen.

Eigendomsrecht
De moslims betwisten het recht van eigendom op het terrein waarop de kerk en het vormingscentrum van Don Bosco staan, dat is ondergebracht in de vroeger opleidingsschool voor onderwijzers. Ongeveer tien jongeren liepen verwondingen op, evenals de chauffeur van de bisschop. In de volgende nacht hebben mensen uit de buurt de kerk in brand gestoken. De komst van de katholieken was goedgekeurd door de gouverneur, de plaatsvervangend prefect en de burgemeester.

Prefect zaait verdeeldheid
De bisschop die een beschuldigende vinger heeft uitgestoken naar de rol van prefect Aziz Diop, heeft krachtig gereageerd op de incidenten. “Dit is nog nooit vertoond. Ik ben nu tien jaar bisschop van Kankan. Het afgelopen jaar is de prefect begonnen met het stichten van verwarring en zaaien van verdeeldheid tussen christenen en moslims. Hij zegt nu eens dat het terrein van de staat is, dan weer dat het aan de katholieke kerk toebehoort. Maar iedereen weet dat Dabadou van de katholiek kerk is, zelfs de president van het land heeft dit nog eens herhaald tijdens zijn bezoek aan Kankan. Ik voeg er ronduit aan toe dat Aziz Diop geen man van vrede is; hij heeft de mensen in Dabadou niet de waarheid verteld. Daarom hebben ze ons aangevallen. Bovendien is de kerk van Dabadou in de nacht van vrijdag in brand gestoken. Ik heb gouverneur Garé gebeld. Hij heeft de brandweer gestuurd om de brand te blussen, maar een groot deel is verwoest.”

Een lokale inwoner van Dabadou doet het voorval af als een misverstand. Volgens Djédy Traoré waren de kapmessen die de katholieke jongeren hadden meegebracht voor het schoonmaken van het terrein de reden voor de lokale inwoners om ‘zich te verdedigen.’

In Guinée (12 miljoen inwoners) vormen moslims de meerderheid van de bevolking (84%) en zijn de Christenen in de minderheid (11% van de bevolking). In 2013 werden bij een golf van geweld tegen Christenen 17 kerken in brand gestoken en werden 100 Christenen vermoord. Vooral in het zuidwesten van het land neemt de invloed van fundamentalistische Islam toe.

Bron: Kerk in Nood/Observatoire de la Christianofobie