Grote interesse voor het christendom onder jonge Chinezen

donderdag, 20 augustus 2015
Nieuws
De Chinese politie heeft protestantse vrouw gearresteerd die op kerstdag probeerde slogans aan te brengen op de Zhongnanhai in Peking, het hoofdbureau van de regering en de communistische partij, vlakbij het keizerlijk paleis.
20141230china01

De Chinese politie heeft een protestantse vrouw gearresteerd die op kerstdag probeerde slogans aan te brengen op de Zhongnanhai in Peking, het hoofdbureau van de regering en de communistische partij, vlakbij het keizerlijk paleis. Zhou Jinxia afkomstig uit Dalian in de provincie Liaoning probeerde de posters op te hangen met de bedoeling om "het Evangelie bekend te maken aan president Xi Jinping en zijn vrouw Peng Liyuan". Op een van de posters stond: "God, die de wereld bemint roept Xi Jinping en Peng Liyuan".

 

Na de arrestatie bracht de politie de vrouw naar een psychiatrisch centrum voor onderzoek, maar ze bleef erbij dat ze geen mentale ziekte had. Jaren geleden had Zhou van de autoriteiten gerechtigheid geëist nadat ze haar huis uitgezet was en geen compensatie had gekregen. Na enkele mislukte pogingen sloot ze zich aan bij een protestantse ondergrondse huiskerk en verspreidde het Evangelie om de "corrupte gedachten" van veel mensen in China te veranderen. Mogelijk leidde de anticorruptie campagne van Xi Jinping tot haar hoop dat de president haar gerechtigheid zou verschaffen, op grond van godsdienstvrijheid . Voordat de politie haar wegbracht zei Zhou dat ze zich geen zorgen maakte over haat lot. "Ik zal alles accepteren wat mij overkomt", zei ze. Ondanks de amateuristische aard van haar actie toont het incident wel aan dat het christendom belangrijk is voor veel Chinezen die gedesillusioneerd zijn vanwege de corruptie bij de politie en leden van de communistische partij.

 

Enkele jaren al is er onder Chinezen een grootscheepse neiging zich te bekeren tot het christendom zowel in zijn protestantse als katholieke vorm. Volgen sommige berichten zijn er in Peking alleen al met kerstmis zo’n 3000 mensen gedoopt. In de provincie Wenzhou heeft het Departement van Onderwijs een gebod uitgevaardigd om het christendom minder aan jongeren voor te houden. Kerstvieringen en vieringen in scholen en peuterspeelzalen werden gekwalificeerd als ‘kitsch" en "on-Chinees". Deze geboden zouden ook gelden voor universiteiten en colleges in het hele land. Sinds China zich opengesteld heeft voor buitenlandse handel , zijn kerstbomen , Santa Claus en kerstkaarten een wijdverspreid verschijnsel in China. Hoewel 25 december een gewone werkdag is, wonen duizenden niet-christelijke jongeren kerkdiensten bij om te begrijpen wat Kerstmis is. Verder tekenen velen van hen zich in voor catechese en willen gedoopt worden. Volgens een recent onderzoek op universiteiten in Peking en Shanghai is minstens 60 procent van de studenten geïnteresseerd in meer kennis over het christendom.

 

Bron: AsiaNews

 

Foto: arnhemnijmegencityregion.nl