Grootspraak jochies: twaalf kerken in as

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Wat begon als grootspraak tussen een Moslim- en een Christenjochie liep afgelopen weekeinde in Tanzania uit op brandstichting in...
20121018_Tanzania01

Wat begon als grootspraak tussen een Moslim- en een Christenjochie liep afgelopen weekeinde in Tanzania uit op brandstichting in twaalf Christelijke kerken.
Vrijdag had een jongetje, dat net aan een madras Koranles had gehad, een discussie met een Christelijk vriendje. Volgens het Moslimjochie zou iemand die over de Koran zou plassen, onmiddellijk in een kat of een slang veranderen. Het tweetal besloot daarop de proef op de som te nemen die echter niet het verwachte resultaat had.
Toen het Moslimjongetje het voorval thuis vertelde leek het er aanvankelijk op dat beide families de plooien glad hadden gestreken.

Nadat de Moslimfamilie alsnog aangifte deed bij de politie sloeg ‘s avonds de vlam in de pan.
In de wijk waar het voorval had plaatsgevonden braken rellen uit en gingen vervolgens twaalf kerken van verschillende protestantse denominaties geheel of gedeeltelijk in vlammen op.

President geschokt

De gebeurtenis wordt dermate ernstig genomen dat president Jakaya Kikwete de volgende dag onmiddellijk de getroffen gebedshuizen in de hoofdstad Dar es Salaam bezocht.
De president probeerde volgens een verslag van All Africa de ontredderde en huilende gelovigen te troosten. Hij veroordeelde het geweld dat niet getolereerd zal worden. "Mensen hadden zich moeten beheersen. De zaak was immers al bij de politie gemeld", aldus de president.
"Er is geen enkele rechtvaardiging om kerken te verwoesten waarvan niemand het jochie opdracht heeft gegeven over de Koran te urineren", zei een verontwaardigde Kikwete. Hij noemde de gebeurtenissen een schande voor het land dat altijd vrede en religieuze verdraagzaamheid heeft geëerbiedigd.

Berechting beloofd

De politie heeft 122 verdachten opgepakt, van wie er 36 worden beschouwd als de raddraaiers die achter de brandstichting en plundering van de kerken zitten.
"Geen van de betrokkenen zal gespaard worden. De juiste autoriteiten zullen ervoor zorgen dat degenen van wie betrokkenheid bewezen is worden berecht", aldus de president.
Hij riep de Christenen op de harmonie met de Moslims te zoeken zoals zij altijd gedaan hebben.
Een van de dominees wees op de enorme schade die is aangericht. Hij riep de autoriteiten op preventieve maatregelen te treffen om herhaling te voorkomen. "Ik heb geen idee hoe wij de verwoeste infrastructuur kunnen heropbouwen", aldus de lutherse dominee Frank Kimambo.

 

Bron: All Africa, foto: Stichting MNI