Grondwetwijziging Sri Lanka probleem voor niet-Boeddhisten

woensdag, 19 juli 2017
Nieuws
Volgens de Sri Lankaanse premier, Ranil Wikremasinghe, blijft Boeddhisme de overheersende religie in de nieuwe grondwet. Daarmee negeert de overheid de gevolgen die de huidige grondwet heeft voor niet-Boeddhisten.
ACN-20151028srilanka31129

Door Melani Manel Perera

Volgens de Sri Lankaanse premier, Ranil Wikremasinghe, blijft Boeddhisme de overheersende religie in de nieuwe grondwet. Daarmee negeert de overheid de gevolgen die de huidige grondwet heeft voor niet-Boeddhisten.

Wikremasinghe sprak vorige week naar aanleiding van protesten door ongeveer 70 radicaal-boeddhistische monniken. Zij dreigden met ernstige gevolgen in het geval dat het nieuwe handvest, dat de grondwet van 1978 vervangt, geen speciale garanties bevat voor hun religie. Helaas zal het probleem het land, dat al verdeeld is door 30 jaar burgeroorlog, waarschijnlijk verder verdelen.

Met dit in gedachten, sprak AsiaNews met aan een aantal christelijke en islamitische leiders. Allen herhalen het onvervreemdbare recht om een ​​eigen geloof te beleiden, "omdat wij ook mensen zijn."

Minderheden willen dat de overheid hen niet negeert. Rev Samuel J Ponniah, een Anglicaanse predikant in St. Johannes de Doperkerk in Chundikulii, op het schiereiland Jaffna: "Iedereen heeft het recht om zijn mening uit te drukken. De monniken hebben het gedaan in een democratische context."

De "in 2015 gekozen regering beloofde de grondwet te wijzigen," legt hij uit. "Wat zou er gebeuren als het die belofte brak? Mensen zijn in het verleden al genoeg bedrogen. Het ideaal zou zijn om staat en religie te scheiden."

Voor Methodisten en anderen "is Sri Lanka een multi-etnisch en multi-religieus land. Het is waar dat Boeddhisten 70 procent van de bevolking (21 miljoen) uitmaken, maar het is even waar dat er veel Moslims (9 procent) zijn, evenals Christenen en Hindoes. Het land moet seculier zijn. Alleen dan zullen er gelijkheid en eenheid zijn."

Volgens Christian Migara Doss, een christelijke advocaat, zullen de woorden van de premier alleen "de dictatuur van de meerderheid" voortzetten. "We moeten onze geschiedenis en de nationale context begrijpen. Het bevorderen van een enkele etnische of religieuze groep heeft altijd de eenheid van het land beschadigd."

Volgens Hilmi Ahammod, een lid van de Islamitische Raad van Colombo, is Wikremasinghe’s verklaring een politiek drama. "Dat Boeddhisme de dominante religie is, is al een feit. Maar religieuze minderheden moeten de vrijheid hebben om hun geloof te belijden. Alle religies zijn even belangrijk en moeten hetzelfde respect, waarde en vrijheid hebben."

De premier gaf de radicale monniken een klein cadeau, zei Fizal Raafiq, een moslim zakenman. "Nu zijn ze stil, maar in de toekomst komen ze terug." Andere moslims in de hoofdstad vallen hem bij: "Wij zijn ook mensen en willen in vrede leven zonder angst voor geweld van Boeddhisten."