Door Ray Cavanaugh
De Katholieken in Bangladesh, die 0,2% van de bevolking uitmaken, lijden onder vervolgingen en geweldsmisdrijven. Desondanks blijft de Katholieke gemeenschap in dit Zuid-Aziatische land, waar Paus Franciscus onlangs een nieuw bisdom stichtte, steeds in aantal toenemen.
Portugese invloed
Het Katholieke geloof werd in deze streek geïntroduceerd in de 16de eeuw door Portugese zeelui. De eerste Katholieke Bisschoppenconferentie van Bangladesh werd in 1971 ingesteld, dit is in hetzelfde jaar dat Bangladesh onafhankelijk werd van Pakistan. Op een bevolking van 150 miljoen mensen zijn er 350.669 Katholieken. Ook zijn er 367 Katholieke priesters, 1.050 religieuzen, 107 broeders, 97 parochies en 49 Katholieke middelbare scholen. Door de Portugese invloed hebben ook tegenwoordig veel Katholieken nog Portugese namen maar er is een groeiend aantal Katholieken met niet Portugese namen, volgens een Katholieke verslaggever die in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, werkt. Om veiligheidsredenen wordt zijn naam niet vermeld.
Landeigendom
Volgens talrijke nieuwsberichten is er een stijging van anti-Christelijke aanvallen. Een groepering als World Watch Monitor, die wereldwijd de vervolging van Christenen bijhoudt, heeft recentelijk een artikel gepubliceerd over de toename van aanvallen tegen Christenen in Bangladesh. Daarin werd verteld hoe er in het hele land "een stijging waarneembaar is van aanvallen en intimidaties tegenover Christenen.” De verslaggever vermoedt dat veel conflicten over landeigendom gaan. “Bangladesh is een klein en overbevolkt land, de prijs van de grond stijgt en er zijn landpikkers die op illegale wijze proberen Christenen hun land af te pakken. Dit kan de voornaamste oorzaak zijn van de vervolgingen tegen Christenen.”
Gerichte aanvallen
De meest verwoestende gericht aanval tegen Katholieken dateert van juni 2001. Er ontplofte toen een bom in een kerk tijdens de zondagsmis. Daarbij vielen negen doden en talloze gewonden. Een recentere aanval vond plaats in januari 2014; toen werden huizen in brand gestoken en raakten acht Katholieken gewond bij conflicten. Aanleiding was dat ze hun recht wilden uitoefenen om te stemmen tijdens de nationale parlementsverkiezingen. In juli 2014 bestormde een menigte van zo’n zestig mensen een Katholiek klooster, waarbij de vrouwelijke religieuzen en een priester werden mishandeld. In april 2015 viel een menigte gedurende de Paasdienst kerkgangers aan en verwondde een priester met messteken. In november 2015 werd de Italiaanse priester en arts, Piero Parolari, tijdens het fietsen beschoten en gewond. In december 2015 werden drie broers en zussen uit een Katholieke familie aangevallen in hun eigen woning. Twee van hen werden daarbij ernstig verwond. Begin februari 2016 overviel een groep van 20 mensen ‘s nachts een kerk en een klooster. De religieuzen werden mishandeld en er werd massaal geplunderd.
Katholieke goede doelen
Christenen krijgen dreigbrieven en zijn daardoor hun leven niet zeker. De nieuwsdienst AsiaNews stelt dat ondanks de mogelijke gevolgen ieder jaar duizende mensen uit Bangladesch zich bekeren tot het Katholieke geloof. Volgens de verslaggever breidt het Katholieke geloof in Bangladesch zich snel uit. Hij zegt dat Katholieke goede doelen "door hun positieve werk de harten van mensen raken, vooral van diegenen die nu nog een ander geloof belijden.”
Weekblad
Een andere manier waarop Het Katholieke geloof verspreid wordt is door het blad "Pratibeshi", een Katholiek weekblad uit Bangladesch, dat in 2015 zijn 75ste verjaardag vierde. Dit weekblad heeft een oplage van 8000 stuks en wordt, volgens Radio Vatikaan, verspreid in alle parochies van het hele land. Volgens de verslaggever heeft het blad een "enorme invloed" op de Katholieke gemeenschap en in landen waar Katholieke Bangladeschi als migranten aan het werk zijn. Hij vertelt ook hoe een aantal Pratibeshi auteurs nu werkzaam zijn bij nationale en internationale mediaconcerns.
Politiek
Hij is positief over de toekomst van de Kerk in Bangladesch, waar een aantal goede en toegewijde leiders zijn opgestaan. Desalniettemin gelooft hij dat de Kerkelijke leiders de leken moeten aanmoedigen om zich meer met politiek in te laten “want Katholieken zijn op dit gebied niet erg actief." Een Katholiek die een vooraanstaande positie bekleed in de regering is Promod Mankin, de minister van sociale zaken. Hij was voorheen direkteur van een Katholieke school en is oud regiodirekteur van Caritas Mymensingh, in Bangladesch.
Bangladesch stond in 2015 te boek als het 12de meest gevaarlijke land voor journalisten, dit volgens het comité ter bescherming van journalisten. Dit comité heeft het ook over de talloze recente incidenten van bloggers die werden vermoord door Moslim extremisten.
Onder deze extreme omstandigheden ziet de Katholieke minderheid van Bangladesch toch nog kansen en mogelijkheden om op te bloeien.