"Golf van kerkelijke ontheiliging Heilig Land"

maandag, 02 oktober 2017
Nieuws
"We krijgen sympathie en mooie woorden van iedereen, maar we zijn er ziek van. Wij willen veroordelingen zien."
ACN-20141030-15519

Christenen in het Heilige Land, waaronder Katholieke leiders, hebben hun frustratie uitgesproken over het gebrek aan legale actie tegen gevallen van ontheiliging en vandalisme van heilige plaatsen. De katholieke Kerk heeft de recente desecratie van een katholiek heiligdom in Israël veroordeeld, maar volgens sommigen in te "zwakke bewoording."

Kapotgeslagen
Het laatste incident vond plaats op 19 september in de kerk van de H. Stefan in het Beit Jamal Salesiaanse klooster ten westen van Jeruzalem. "Het klooster is open voor bezoekers en heeft in het algemeen goede relaties met zijn joodse buren, waaronder de bewoners van een ultra-orthodoxe plaats", aldus pr. Antonio Scudu, beheerder van de kerk. Pelgrims naar de kerk ontdekten het vandalisme, waaronder een kapotgeslagen Mariabeeld, gebroken gezichten in de glas-in-lood-ramen en een verwoest kruis. "Ik was geschokt. Ik had niet verwacht zoiets te zien. De kerk is altijd open. Als je ziet wat er gebeurd is, voel je dat ze het met haat hebben gedaan. Ze hebben alles kapotgeslagen."

Politie-onderzoek
Het is de derde keer in de afgelopen vijf jaar dat de gemeenschap van Beit Jamal slachtoffer is van vandalisme. Volgens de Israëlische politie-woordvoerder Micky Rosenfeld is er bewijs verzameld op de plaats en is het onderzoek in volle gang. Hij ontkent aantijgingen van inefficiëntie in het onderzoek dat de politie doet naar vandalisme. "Er zijn in de vorige gevallen arrestaties geweest. We kijken naar deze zaak om te zien of het een individu of een groep was. Dit zijn allemaal aparte zaken", zei Rosenfeld. "Mensen kunnen zeggen wat ze willen. Dit soort zaken heeft prioriteit voor ons." Hij zei dat de autoriteiten niet geloven dat er een verband bestaat tussen de recente gevallen en een soort "vandalismecel" die christelijke en moslimse heilige plaatsen aanvalt.

Aansporing tot geweld
Net als in de verleden, riepen de bisschoppen in hun verklaring op tot beter onderwijs om te zorgen voor meer tolerantie en coëxistentie. "Terwijl wij de staat vragen om met alle betrokken instanties samen te werken om de aanvallers te straffen en mensen te onderwijzen om geen soortgelijke overtredingen te maken, bidden we de Almachtige voor de terugtrekking van de aanvallers, hopend dat alle volkeren, vooral in onze Heilige Land, leren samen met elkaar in liefde en wederzijds respect, ongeacht de diversiteit tussen hen." Volgens Wadie Abunassar, adviseur van de kerk in het Heilig Land, zijn er in het afgelopen decennium ongeveer 80 incidenten van vandalisme tegen kerken en christenen geweest. "In de meeste gevallen zijn er geen arrestaties of veroordelingen geweest. Maar aanhouding van de daders alleen is ook niet genoeg. Ook aanklachten vanwege aansporing tegen degenen die deze acties veroorzaken – waaronder diverse prominente extremistische rabbijnen – moeten worden onderzocht. We krijgen sympathie en mooie woorden van iedereen, maar we zijn er ziek van. We willen veroordelingen. Mensen vragen waarom we niet moeten demonstreren, protesteren."

Bron: Catholic Herald