Golf van aanslagen op Christenen in Irak

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Ten minste drie mensen zijn gisteren gedood en 26 gewond geraakt bij aanvallen op Christenen in Bagdad, meldt de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood. De gecoördineerde aanvallen begonnen dinsdagavond in de wijk Mansour waar ...
20101110bagdad01

Ten minste drie mensen zijn gisteren gedood en 26 gewond geraakt bij aanvallen op Christenen in Bagdad, meldt de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood. De gecoördineerde aanvallen begonnen dinsdagavond in de wijk Mansour waar bomaanslagen werden gepleegd op drie Christelijke huizen. Drie mensen raakten gewond.


Woensdagmorgen vroeg werden de door Christenen bewoonde wijken Dora en Baladiyat met mortieren bestookt. Ook een grotendeels door Christenen gerunde markt in het gebied van Kamp Sara werd onder vuur genomen. Het nieuws van de gewelddadige aanslagen werd bekendgemaakt door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Namen en andere gegevens van de drie dodelijke slachtoffers zijn nog niet bekend gemaakt. De aan Al Qaida gelieerde terreurgroep Islamitische Staat van Irak (ISI), heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen. In een telefoongesprek met Kerk in Nood verklaarde de Irakese Aartsbisschop Bashar Warda: "Al Qaida heeft gezegd dat kerken en Christenen een doelwit zouden zijn. Dit is het bewijs dat ze serieus zijn en dat ze menen wat ze zeggen."

Rouwtekenen

Volgens sommige bronnen uit Bagdad was een van de aanvallen gericht tegen een familie die al een dodelijk slachtoffer te betreuren had van het bloedig afgelopen gijzelingsdrama van anderhalve week geleden in de Onze-Lieve-Vrouw van de Verlossing kathedraal van Bagdad. Daarbij werden meer dan 50 mensen gedood. Volgens de Iraakse Christelijke nieuwsdienst Ankawa, hebben de terroristen de familie geïdentificeerd aan de hand van de rouwtekenen rond hun huis. De Chaldeeuwse Aartsbisschop Warda van Erbil meldt dat hij wordt gebeld door familie en vrienden van de slachtoffers van de gruwelijke aanslagen. "De mensen zijn zo ontzettend bang. Er is woede en verdriet en ze weten niet waar ze terecht kunnen." Hij vervolgde: "Ik heb maar één boodschap en dat is bidden. Dit is een vreselijk moeilijke tijd voor ons. Het is gewoon een puinhoop. Er moet nog meer druk worden uitgeoefend op de regering om de Christenen adequaat te beschermen."

Doelbewust

"Waar we mee worden geconfronteerd is niet alleen een falend veiligheidsbeleid, maar een doelbewuste actie tegen Christenen." Aartsbisschop Warda zei dat de aanslagen tot een verdere uittocht van Christenen uit Bagdad zal leiden. Hij zei dat er tot 2003 zo"n 40.000 Christelijke gezinnen in de stad woonden. Nu zouden dat er nauwelijks nog vijftig zijn. De aartsbisschop zei dat tot het gijzelingsdrama van 31 oktober, Christenen begonnen terug te keren naar Bagdad. Dat betrof vooral de wijk Dora, die vanwege het grote aantal katholieke kerken en kloosters het "Vaticaan van Irak" wordt genoemd. In 2004 en 2006 vonden in Bagdad veel aanslagen op Christenen plaats, maar na 2008 leek de rust terug te keren. (Bron: Kerk in Nood)