Telegraaf – Tien van de vijftien meest religieuze vrijheidsonderdrukkende landen zijn moslimstaten. In deze landen worden zowel individuen als groepen lastiggevallen tot vervolgd wegens religieuze overtuiging.
De Amerikaanse commissie voor internationale religieuze vrijheid (USCIRF) publiceert dat in haar jaarlijkse uitgave over godsdienstvrijheid. Volgens het rapport heeft de Egyptische Moslimbroederschap gefaald in het optreden van islamitisch geweld tegen godsdienstige minderheden als Kopten (christelijke Egyptenaren).
Ook in Irak en Iran worden aanvallen gepleegd op andersdenkenden en zijn gevangenisstraffen, martelingen en executies aan de orde van de dag. Een bekering tot het christendom wordt doorgaans afgedaan als misdaad tegen de staatsveiligheid.
Saudi-Arabië verbiedt alle religieuze activiteiten buiten het toegestane Wahabisme, een uiterst conservatieve stroming binnen de islam. Pakistan handhaaft een controversiële blasfemiewet, ook faalt het regime in de vervolging van sektarisch geweld uit de moslimhoek tegen religieuze minderheden, aldus de USCIRF-onderzoekers.
Nigeria is nog steeds in de greep van de islamitische Boko Haram groepering. Deze pleegt op vrijwel alle instanties in het land aanslagen. Het onderzoek oordeelt dat de overheid aldaar niet bij machte is de extremisten te stoppen.
De vijftien landen waar volgens USCIRF de minste godsdienstvrijheid geldt zijn Burma, China, Eritrea, Iran, Noord-Korea, Saudi-Arabië, Sudan, Uzbekistan, Egypte, Irak, Nigeria, Pakistan, Tajikistan, Turkmenistan en Vietnam. De zeven eerstgenoemde staten worden aangemerkt als "bijzonder zorgelijke landen".
Klik hier om dit rapport te downloaden.
bron: Telegraaf
Foto: voorkan rapport USCIRF