Godsdienstvrijheid niet gewaarborgd door Moslimbroederschap

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een vooraanstaand kerkleider in Egypte betwijfelt of er veel vrijheid voor Christenen overblijft als de Moslimbroederschap als overwinnaar uit de presidentsverkiezingen naar...

Een vooraanstaand kerkleider in Egypte betwijfelt of er veel vrijheid voor Christenen overblijft als de Moslimbroederschap als overwinnaar uit de presidentsverkiezingen naar voren komt.

In een gesprek met Kerk in Nood gaf de Koptisch Katholieke bisschop Antonios Aziz Mina van Guizeh (Giza) aan dat het moeilijk te zeggen is welke kandidaat de geloofsvrijheid van de Christenen in het land het beste zal beschermen, maar dat hij bang is voor de gevolgen van een machtsovername door de Moslimbroeders. Volgens hem, zeggen zij vandaag het een, maar doen zij morgen het ander. "Zij houden zich niet aan hun beloften "dat is het probleem". Hij voegde hieraan toe dat mensen beter niet op de Moslimbroederschap kunnen stemmen zonder garanties van haar kant.

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Egypte leverde geen duidelijke overwinnaar op zodat er een tweede ronde volgt tussen Mohammed Morsi, de kandidaat van de Moslimbroederschap, en Ahmed Shaflik, een voormalig minister-president onder Hosni Moebarak. Volgens de Egyptische kiesraad behaalde Morsi in de eerste ronde 5,7 miljoen stemmen en Shaflik 5,5 miljoen.

De bisschop van Guizeh benadrukte dat de presidentskandidaat voor geloofsvrijheid moet opkomen: "Wie vrijheid, democratie en een goede grondwet garandeert, kan rekenen op onze stem". De bisschop voegde hieraan toe: "De verkiezingen, de grondwet en de toekomst van ons land vormen een samenhangend geheel. Wie president wil worden, dient een goede grondwet te garanderen waarin voor iedereen in dit land een plaats is. Hij dient het minimum aan vrijheden die wij wensen te garanderen."

De eerste ronde in de presidentsverkiezingen werd op 23 en 24 mei gehouden. Omdat geen van de kandidaten meer dan de vereiste 50 procent van de stemmen behaalde, volgt op 16 en 17 juni een tweede ronde tussen de twee hoogst geëindigde kandidaten: Morsi en Shaflik.

Volgens bisschop Aziz is het nog te vroeg om aan te geven wie bij de tweede ronde als winnaar uit de bus zal komen: "Een voorspelling is moeilijk omdat de twee overgebleven kandidaten ieder ongeveer 25 procent van de kiezers achter zich heeft, terwijl 50 procent op andere kandidaten heeft gestemd. Onder deze 50 procent moeten zij vertrouwen en steun zien te winnen en we moeten afwachten wie van de twee hierin het beste zal slagen." Hij voegde hieraan toe: "Er liggen nog twee weken voor de tweede ronde in de presidentsverkiezingen, waarin we kunnen bepalen wie de beste garanties biedt voor een goede toekomst voor Egypte."

De Koptisch Katholieke bisschop blijft intussen positief over de mogelijkheden voor democratie en godsdienstvrijheid in het land. "Ik ben altijd een optimist", verklaarde hij ""en ik kies er nu voor om hoop te blijven houden."