Godsdienstvrijheid is ‘test’voor andere vrijheden

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Godsdienstvrijheid moet onderdeel worden van het Europees buitenlands beleid door aan akkoorden met derde landen een bindende clausule op te nemen over eerbiediging van de godsdienstvrijheid. Dit is...
20101006Europa01

Godsdienstvrijheid moet onderdeel worden van het Europees buitenlands beleid door aan akkoorden met derde landen een bindende clausule op te nemen over eerbiediging van de godsdienstvrijheid. Dit is de belangrijkste eis die is opgenomen in een Declaratie die Mario Mauro, Europarlementariër voor de EVP, en Konrad Szymanski van de conservatieve ECR hebben gepresenteerd. De presentatie vond 5 oktober plaats op de conferentie Vervolging van Christenen, die was georganiseerd door de twee fracties en Comece. Schending van de godsdienstvrijheid vindt in de hele wereld plaats en raakt naar schatting elk jaar 100 miljoen Christenen. Volgens Open Doors bestaat de top tien lijst van landen waar Christenen het meest vervolgd worden vanwege hun geloof uit: Noord-Korea, Iran, Saoedi-Arabië, Somalië, de Malediven, Afghanistan, Yemen, Mauretanië, Laos en Oezbekistan.

Op de conferentie kwamen Christenen uit de hele wereld aan het woord die indrukwekkende getuigenissen van vervolging gaven. Onder hen bevonden zich: mgr. Eduard Hiiboro Kussala van het Zuid-Sudanese bisdom Tombura Yambio, mgr. Louis Sako, chaldeeuwse aartsbisschop van het Irakese Kirkuk, T.Joseph, hoofd van het Newman College in Thodupuzha (India) en Kok Ksor, voorzitter van de Montagnard Stichting uit Vietnam. Konrad Szymanski herinnerde eraan dat "75 procent van de moorden die voortkomen uit religieuze haat christelijke mensen treft. Dat maakt Christenen de meest vervolgde religieuze groep in de wereld. Daar tegenover kan Europa niet afzijdig blijven. De EU moet mee verantwoordelijkheid dragen voor het beschermen van de religieuze vrijheid in de wereld. Tegenwoordig is het massale lijden van de Christenen een misdaad die toegedekt wordt. Wij zijn hier bij elkaar om politici te wijzen op hun verantwoordelijkheid in deze aangelegenheid."

Europees bewustzijn

Mario Mauro bendrukte dat religieuze vrijheid de voorwaarde is voor al onze andere vrijheden: vrijheid om de godsdienst waarin wij geloven te belijden, betekent aan machtsmisbruik te ontkomen. Om die reden moeten wij staan op de verdediging van dit principe en daarom hebben wij het initiatief genomen tot de Declaratie ter verdediging van de vrijheid van godsdienst." Othmar Karas MEP, vice-voorzitter van de EVP en verantwoordelijk voor interreligieuze acties stelde: "Non-discriminatie is universeel. Vrijheid van godsdienst en non-discriminatie gaan hand in hand. Godsdienst is een belangrijk deel van de Europese identiteit en daaom is interreligieuze dialoog cruciaal voor politiek en Europees bewustzijn." Ter gelegenheid van deze conferentie presenteerde het secretariaat van de Comece zijn Memorandum van Religieuze Vrijheid. De tekst bevat 11 aanbevelingen voor het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Europese Raad en de External Action Service van de EU om binnen hun eigen verantwoordelijkheid bij te dragen aan het uitbreiden van de godsdienstvrijheid via de buitenlandse betrekkingen van de EU.

Test

Het Memorandum stelt dat het "recht op religieuze vrijheid zozeer verbonden is met andere fundamentele rechten dat eerbiediging van de godsdienstvrijheid een test is voor het naleven van andere fundamentele rechten." De Declaratie van Mario Mauro en Konrad Szymanski zal in de komende weken voorgelegd worden aan het Europees Parlement. Het moet binnen drie maanden getekend worden door 380 Parlementsleden om aangenomen te kunnen worden. (Bron: Comece.eu)