"Godsdienstvrijheid bestaat niet in Egypte"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Naar aanleiding van de recente gewelddadige dood van zes Koptische christenen in Egypte wil de Koptische advocate Caroline Doss een demonstratie organiseren voor het VN-gebouw in New York.
copts-egypt-200-x-185

Naar aanleiding van de recente gewelddadige dood van zes Koptische christenen in Egypte wil de Koptische advocate Caroline Doss een demonstratie organiseren voor het VN-gebouw in New York.

"In Egypte bestaat geen godsdienstvrijheid", aldus Doss tegenover het katholieke persbureau CNA. Zij sprak naar aanleiding van de wilde schietpartij vorige week in Nag Hammadi, waarbij islamitische schutters lukraak het vuur openden op Koptische kerkgangers die net uit de Kerstnachtmis kwamen. Daarbij kwamen zes christenen en een islamitische politieman om het leven. Volgens Doss worden christenen in Egypte onderdrukt.

"Technisch gesproken is er de Grondwettelijk vastgelegde vrijheid van godsdienst, maar in de praktijk bestaat die niet", zegt Doss. "Er is een enorm verschil tussen de manier waarop de wet wordt toegepast op christenen en moslims."

Boodschap

Met een demonstratie op 19 januari in New York City op 19 januari wil zijn de Egyptische president Hosni Mubarak een "duidelijke boodschap" geven. "Dat misdaden tegen de Koptische niet vervolgd worden is onvergeeflijk", aldus Caroline Doss. Zij roept mensen op brieven te sturen naar de Amerikaanse president Obama waarin hij wordt gewezen op de christenvervolging onder president Mubarak.

Er worden 2.000 tot 4.000 deelnemers verwacht. Discriminatie

Doss wijst ook op de moeilijkheden die christenen ondervinden om bijvoorbeeld een kerk te bouwen. Ook laakt zij de aantekening in identiteitspapieren waaraan kan worden gezien of het om bekeerde moslims gaat.

"Voor toestemming om een nieuwe kerk te bouwen heb je een presidentieel decreet nodig. Als je als moslim christen wil worden is dat juridisch onmogelijk. Er zijn voorbeelden van bekeerlingen tot het christendom die gevangen zijn genomen en door veiligheidsagenten zijn gemarteld en verkracht."

Omgekeerd is het gemakkelijk om van christen moslim te worden. Volgens Doss is het geen enkel probleem om van naam te veranderen en de identiteitspapieren aan te passen.

Verzoeningstrucje Aanleiding van de schietpartij zijn de verwikkelingen rond het onder moslims verspreide gerucht dat een Koptische man eind vorig jaar een 12-jarig islamitisch meisje zou hebben verkracht. In reactie daarop heeft een groep moslims woningen en bedrijven van christenen aangevallen, geplunderd en in brand gestoken.

In plaats van vervolging in te stellen stelden de autoriteiten een verzoeningsbijeenkomst voor.

De Koptische bisschop Kiroloss weigerde echter aan de bijeenkomst deel te nemen. Dergelijke geweldsuitbarstingen tegen christenen komen regelmatig voor. De bisschop beschouwt de verzoeningsbijeenkomsten als middel om niet tot rechtsvervolging van de daders te hoeven overgaan.

Woede

‘slechts één bewering leidde tot geweld tegen Kopten en onze weigering om ons daarna te verzoenen leidde tot deze aanslag", aldus de Koptische advocate. Zij zegt dan ook niet verbaasd te zijn dat het daarna tot harde confrontaties kwam tussen woedende Kopten en de politie. Die weigerde de lichamen van de slachtoffers vrij te geven zodat de rouwende families hun dierbaren niet konden begraven.

"Het klinkt niet onredelijk wanneer zo"n bloedbad je treft en dat de politie dan ook nog eens het lichaam achterhoudt zodat het niet te ruste gelegd kan worden."

Bron: CNA