"Gijzelaars Marawi gedwongen te vechten"

donderdag, 14 september 2017
Nieuws
De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft een voorstel afgewezen voor de veilige aftocht van terroristen uit Marawi stad in ruil voor de vrijheid van gijzelaars. Een deel van hen is omgekomen in recente gevechten.
ACN-20170601-55568

Minstens 40 gewapende Maute-mannen en andere extremisten houden de gijzelaars – waaronder de vicaris-generaal van de kathedraal, Pr. Teresito Suganob – vast in de stad. Het exacte aantal gijzelaars in handen van de Maute groep en bondgenoten blijft onduidelijk, maar Duterte stelt dat er tussen de 70 en 300 gijzelaars zijn. De president weigert te onderhandelen over een aftocht van de terroristen in ruil voor vrijlating van de gijzelaars.

Gijzelaars gewongen te vechten
"De gijzelaars hebben verschillende taken gekregen", aldus de twee weken geleden ontsnapte Rumar Marjalino. "Sommigen moeten eten bereiden. Anderen hebben zelfs vuurwapens in handen gedrukt gekregen met het bevel om te schieten op overheidssoldaten die dichterbij komen. Ze brachten 14 mannen naar de gevechtslinie en bevolen hen op de tanks te schieten. Ze werden daarop door onze eigen soldaten gedood, die geloofden dat ze Maute [groepsleden] waren. Degenen die weigerden te schieten op de tanks, werden door IS ter plaatse doodgeschoten," voegde hij eraan toe.

Sinds de gevechten begonnen, zijn 145 militairen en politieagenten en zeker 600 terroristen gedood.

Bron: Inquirer, Kerk in Nood Filipijnen