Gezins- en jeugdpastoraat in Slowakije

Project
ACN-20160222sv36924

Project in Slowakije
De parochie van St. Stephanus in Kamenica nad Cirochou heeft 2600 gelovigen. Deze parochie ligt in het Oosten van het land, slechts 35 km van de grens met Oekraïne. In vergelijking met andere delen van het land is dit gebied economisch nogal zwak, de werkloosheid is hoog. Er zijn veel kinderen met slechts één ouder, omdat de vader of de moeder in een ander deel van het land of in het buitenland werk zoekt om het gezin te onderhouden. Deze situatie is een groot probleem, en de gezinnen hebben hier vaak zwaar onder te lijden. Daarbij komt dat op het terrein van de parochie ook drie Roma-gemeenschappen gevestigd zijn. Alles bij elkaar is de pastorale en sociale zorg van mensen uit de Roma-bevolkingsgroep een grote uitdaging, waarmee de Katholieke Kerk in Slowakije te maken heeft.

Geen passende ruimte
Dit zijn twee redenen waarom pastoor Peter Sepesi zich in het bijzonder inzet voor het jeugd- en gezinspastoraat. Hij organiseert bijeenkomsten voor kinderen en jongeren en talrijke pastorale en sociale activiteiten. Er is echter een groot probleem, want de parochie heeft geen passende ruimten voor deze evenementen. Daarom werden enkele jaren geleden de kelders onder de pastorie beschikbaar gesteld. De beide ruimtes zijn in werkelijkheid echter niet goed geschikt, want het plafond is erg laag en er is weinig luchtcirculatie, weinig verlichting en ze zijn koud. Toch worden de ruimtes dagelijks gebruikt, want hier komen de jongeren- en kindergroepen samen, de misdienaars, en wordt de voorbereiding op het Vormsel gegeven; hier oefent het kinderkoor, worden de evangelisatiecursussen gegeven en nog veel meer. Als er te veel deelnemers zijn, wordt de bijeenkomst verplaatst naar de kantine van de basisschool, maar dat moet de parochiegemeenschap elke keer met de school regelen. Ook het zomerkamp voor de kinderen, dat de parochie elk jaar organiseert in in de tuin opgezette tenten, heeft met problemen te kampen, omdat het, vooral bij slecht weer, moeilijk is om uitwegmogelijkheden te vinden voor het programma en het eten van de kinderen.

Een extra gebouw
Daarom zou de parochie graag een extra gebouw op haar terrein neerzetten, waarin een hal moet komen die 60 personen kan bevatten en ook andere ruimtes. Daar zullen in de toekomst de activiteiten van de parochie plaats vinden. Pastoor Sepesi heeft ons om steun gevraagd voor de bouw van het pastoraal centrum. Wij hebben hem 50.000 euro beloofd.

Projectcode: 443-01-19

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van KIN mogelijk maken.
Foto: Kerk in Nood/