Gezinnen van katholieke gevangenen roepen religieuze leiders op te bidden voor vrijlating

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Tien families uit de provincie Nghe An in Vietnam hebben een brief geschreven aan katholieke, protestante en boeddhistische leiders. Ze vragen om hulp en gebed voor de vrijlating van hun kinderen die door de politie zijn "ontvoerd". In heel Vietnam wor

Tien families uit de provincie Nghe An hebben een brief geschreven aan de Vietnamese religieuze leiders met de vraag te bidden voor hun kinderen die door politie zijn opgepakt. Onder hen zijn zes jonge mannen die zijn opgesloten in een gevangenis in het district Thanh Tri van de hoofdstad Hanoi. De autoriteiten hebben ze gevangengezet op beschuldiging van poging tot "omverwerping van de volksregering". Hun families hebben tot nog toe geen bericht ontvangen over hun gezondheidstoestand. In de laatste maand zijn 15 jonge katholieken gearresteerd en gevangengezet, zonder proces. Tot dusverre zijn drie van hen vrijgelaten, maar de andere 12 blijven in de gevangenis waar ze wachten om voor de rechters te verschijnen.

Volgens de ouders zijn hun kinderen onschuldig en ze benadrukken daarbij dat ze in het verleden hebben deelgenomen aan charitatieve en sociale activiteiten voor het algemene belang dat wordt bevorderd door de kerk en de parochiegemeenschap. Als bewijs voor hun diepe band met Vietnam hebben de jongeren ook korte cursussen bijgewoond over de wijze waarop het vaderland beter kan worden gediend. Maar de autoriteiten van Hanoi geloven dat ze hebben samengezworen om de regering en de Communistische Partij omver te werpen door "geweldloosheid" (zie AsiaNews 29/08/2011 Katholieke activisten en studenten spoedig voor het gerecht [Engelstalig]). In werkelijkheid demonstreerden de jongeren tegen de confiscatie van kerkelijke landgoederen en tegen de "onderwerping" van de overheid aan Beijing in het dispuut over de grens ten zuiden van China.

De families van de gevangen jongeren richtten zich tot katholieke, protestante en boeddhistische leiders en Vietnamese en internationale media, en schreven: "We geloven dat uw vurige gebeden God zullen bereiken. Alleen God kan onze kinderen redden "voegen de schrijvers van de brief toe "en ze uittillen boven onderdrukking en onrecht". "Uw gebeden "gaan de ouders verder "helpen onze kinderen om hun fysieke ontberingen en opsluiting te accepteren en vast te houden aan hun geloof en idealen."

Het Vietnamese Jongeren Netwerk De Lên Đường sluit zich aan bij het protest van de ouders. Het keurt de "arrestaties en gewelddadigheden van de communistische regering van Vietnam" af en roept op tot de "onvoorwaardelijke vrijlating van de jonge patriotten." Hun oproep wordt onderschreven door de Vietnamese redemptoristen en door Journalisten Zonder Grenzen (RSF) die de regering dringend hebben verzocht geen "terroristische" methoden te gebruiken om burgers te intimideren.

Ondertussen worden er in heel Vietnam, van Ho Chi Minh Stad tot Hanoi, en in de provincie Nghe An, in veel parochies en kerken missen en gebedswaken van gelovigen gehouden voor de vrijlating van de gearresteerde jongeren en voor religieuze vrijheid in het land.