Gezamenlijk protest tegen aanval op christelijke wijk

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Pakistaanse christenen en moslims hebben zondag gezamenlijk een gerichte aanval op een christelijke wijk in Lahore veroordeeld...
20130311_Pakistan01

Pakistaanse christenen en moslims hebben zondag gezamenlijk een gerichte aanval op een christelijke wijk in Lahore veroordeeld.

Daarbij brandden afgelopen zaterdag 178 huizen tot de grond toe af en vielen ten minste 35 gewonden. Als teken van respect blijven de christelijke scholen in Lahore en Karachi maandag dicht.

Zondag namen duizenden mensen, onder wie vrouwen, kinderen, priesters, zusters en moslimactivisten "deel aan een sit-in in de hoofdstraat van Faisalabad, die vreedzaam werd afgesloten met een algemeen gebed.

Intussen blijft de situatie in Pakistan gespannen. In Isalamabad vielen enkele mensen christenen aan, maar zonder hun huizen in brand te zetten.

Blasfemiewet

De brandstichting in Lahore vond zaterdag plaats nadat een jonge christen door een lokale kapper, een moslim, op grond van de blasfemiewet werd aangeklaagd voor het beledigen van de profeet Mohammed.

De twee kregen ruzie toen de 26-jarige christen Sawan Masih vrijdag zijn haar wilde laten knippen. De eigenaar van de zaak, Imran Shadid, weigerde echter hem te helpen. Er ontstond een verhitte discussie, waarin de moslimkapper naar verluidt het christendom beledigde.

Daarop ging Shadid met enkele mensen naar een nabijgelegen politiebureau, en beschuldigde Masih van godslastering. Volgens de kapper was Masih dronken en beledigde hij Mohammed.

Kort daarop werd de christen opgepakt door de politie. Een groep moslims koelde daarop zijn woede op de christelijke wijk, die werd geplunderd en in brand gestoken. Volgens sommige bronnen zou er sprake zijn van een geplande aanval en de huizen van christenen zouden zijn gemerkt.

Vernietigd

Een inwoner vertelde AsiaNews: "We waren zoals iedere dag aan het werk toen we een geluid begonnen te horen, en plotseling een golf van mensen over de wijk spoelde. Ze gooiden met zuur en bekogelden onze huizen met stenen, en zetten ze vervolgens in brand. De autoriteiten grepen pas in toen alles verwoest was."

De lokale imam zei dat Sawan Masih zal worden vermoord als hij wordt gevonden.

De bisschop van Islamabad-Rawalpindi, mgr. Rufin Anthony, noemde het "erg treurig te zien dat minderheden in Pakistan niet veilig zijn en doelwit worden vanwege hun godsdienst. Het is cruciaal dat we werken aan nationale harmonie".

Bron:KN/AsiaNews, foto: TheHindu