Geweld Irak vooral politiek

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De golf van geweld die afgelopen weekeinde aan meer dan honderd Irakezen het leven kostte moet niet aan Al Qaida of aan criminelen worden...
20120911_iraq01

De golf van geweld die afgelopen weekeinde aan meer dan honderd Irakezen het leven kostte moet niet aan Al Qaida of aan criminelen worden toegeschreven.

Dat zegt de Chaldees-Katholieke Aartsbisschop van Kirkuk, Mgr. Louis Sako. "De aanslagen zijn politiek gemotiveerd", aldus Sako.

Zondag werden in Irak tientallen aanslagen gepleegd nadat een rechtbank bij verstek de doodstraf oplegde aan de Soennitische vice-president Tariq al Hashemi die naar Turkije is uitgeweken. Hij kreeg de doodstraf omdat hij opdracht zou hebben gegeven voor het vermoorden van meer dan 150 mensen. Hashemi heeft het vonnis vanuit Turkije afgewezen en gezegd dat het om een complot gaat van de Sjiitische premier Al Maliki.

Het vonnis heeft de spanningen tussen de Soennitische en Sjiitische bevolkingsgroepen hoog doen oplopen.

Volgens Aartsbisschop Sako is het geweld bedoeld om Irak te destabiliseren. De sektarische spanningen achter de moorden weerspiegelen dezelfde invloeden die in het hele Midden-Oosten zichtbaar zijn en zich in het bijzonder in Syrië manifesteren, aldus de Aartsbisschop.

Er wordt weliswaar gediscussieerd over democratie en vrijheid, maar feitelijk nemen sektarisme en extremisme alleen maar toe. Veel Christenen zien daarom geen andere uitweg dan te emigreren. "De opmars van de politieke Islam geeft reden tot zorg. Wij Christenen zijn een minderheid en hebben geen uitzicht dat wij in de concrete realiteit van alledag gelijke burgerrechten kunnen verwerven", schrijft Sako in een brief aan verschillende hulporganisaties. "Er is geen enkel zicht op een betere toekomst voor de Christenen", schrijft hij.

Bron: KNA/CWN, foto: AP