Het heroplaaiend geweld in Irak wordt deels veroorzaakt door de strijd in buurland Syrië, meldt AsiaNews. Afgelopen week kwamen bij zeven bomaanslagen op een dag vele tientallen mensen om.
Daarmee steeg het dodental dit jaar tot 5612, waarmee 2013 nu al het bloedigste jaar is sinds 2007.
"Mensen zijn niet bereid om te vergeven of te vergeten", aldus de Chaldese Patriarch Louis Sako. ‘sjiieten, Soennieten, Koerden, Arabieren… alles fragmenteert en verhardt in eigen standpunten."
Het conflict in buurland Syrië is daarop van grote invloed en zou mede de oorzaak zijn van de recente golf van religieus geweld in Irak. Daarbij vielen alleen al deze zomer meer dan 3.000 doden.
Met een gemiddelde van 36 burgerslachtoffers per dag is september nu al de bloedigste maand sinds vijf jaar.
Volgens iraqbodycount, een website die het aantal burgerdoden in Irak telt sinds de invasie in 2003, schat het aantal dodelijke slachtoffers in de afgelopen tien jaar op 114.000 tot 125.000 burgerdoden.
Verergerd
De Amerikaanse terugtrekking in 2011 en de daaropvolgende machtsoverdracht aan de sji"itische meerderheid heeft het nog erger gemaakt en de religieuze haat onder de soennieten doen oplaaien, aldus Mgr. Sako.
Daarnaast het conflict in buurland Syrië met zijn sektarische trekken bijgedragen aan het recente geweld onder Irakese religieuze groepen.
"De regionale situatie is zeer complex en de crisis in Syrië is daar het bewijs van", aldus patriarch Sako. "Het lijkt er op dat in Irak en het hele Midden-Oosten een hand van buiten de haat en het geweld voeden door gebruik te maken van de etnisch-religieuze verdeeldheid."
‘Krachten van buiten’
Ook het christelijke parlementslid Yonadam Kanna van de Assyrische Democratische Beweging vertelde AsiaNews dat "het geweld in het land, vooral in Bagdad, een directe weerspiegeling is van het sektarische conflict in Syrië, alsmede de Iraakse component van een breder conflict tussen soennitische monarchieën in de Golf en de sji"itische as Teheran – Damascus – Hezbollah."
"Mensen in Syrië huilen niet om het regime", aldus Kanna, "maar om de ineenstorting van de staat. Vanuit dit perspectief is het waarschijnlijk dat ook de stabiliteit van Libanon, Jordanië , Irak en Turkije wordt aangetast . Goddank dat tenminste een gewapend ingrijpen in Syrië voorkomen is."
Bron: Asianews, foto: yahoo