Geweld in Zuid-Sudan escaleert

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het geweld in Zuid-Sudan is afgelopen jaar sterk geëscaleerd. Dat heeft de artsenorganisatie Artsen zonder Grenzen in Berlijn bekendgemaakt.
south-sudan-36723-full-200-x-133

Het geweld in Zuid-Sudan is afgelopen jaar sterk geëscaleerd. Dat heeft de artsenorganisatie Artsen zonder Grenzen in Berlijn bekendgemaakt.

Zuid-Sudan heeft het gewelddadigste jaar sinds het vredesakkoord van 2005 achter de rug. Het aantal aanslagen en gevechten is toegenomen. Onder de slachtoffers zijn steeds vaker vrouwen en kinderen.

Volgens de artsenorganisatie zijn door het geweld van afgelopen jaar rond 250.000 mensen verdreven. Zij leven onder gevaarlijke omstandigheden die ziekte en ondervoeding tot gevolg kunnen hebben. Artsen zonder Grenzen roept internationale hulporganisaties en geldgevers op om de volle omvang van de crisis te erkennen.

Het kan niet zo zijn dat klinieken zonder medicijnen komen te zitten en mensen met schotwonden pas na dagen geholpen kunnen worden. "Ontwikkelingshulp alleen is in Zuid-Sudan niet genoeg. Noodhulp en humanitair werk moet prioriteit blijven krijgen" aldus Sudan-coördinator Stephan Goetghebaur.

Het Zuiden van Sudan was tussen 1983 en 2005 het toneel van een bloedige strijd tussen de bevrijdingsbeweging SPLM en het regime in het overwegend islamitische noorden. Daarbij vielen volgens schattingen zo"n twee miljoen doden.

Bron: KNA