Gevluchtte Karmelietessen in Sarajevo

Project
ACN-20150703bos26660

Acht zusters leven er in het Karmelietessenklooster van Stup, een stadswijk van de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Zij leiden daar een beschouwelijk leven in gebed en armoede. Kardinaal Vinko Puljic, de aartsbisschop van Sarajevo, is gelukkig met de aanwezigheid van de contemplatieve zusters, die hij als „een teken voor christenen en moslims“ beschouwt.

Ze moesten vluchten
Desalniettemin werd het klooster meteen na de stichting door de oorlog vernietigd. Het klooster lag nl. in de nabijheid van het vliegveld en de frontlijn lag dichtbij. De zusters, die het klooster pas onlangs betrokken hadden en hun koffers nog niet eens hadden uitgepakt, moesten vluchten.

Terugkeer contemplatieve zusters
In 2000, vijf jaar na het einde van de oorlog, konden zij met behulp van Kerk in Nood weer terugkeren naar hun weer opgebouwde klooster. Die wederopbouw gebeurde op uitdrukkelijke wens van Paus Johannes Paulus II, die het juist in het zo ernstig gewonde land als een noodzaak zag dat contemplatieve zusters zich op deze plaats volledig aan het gebed voor de vrede en verzoening zouden wijden.

Steun in levensonderhoud
De jongste zuster is 37 jaar oud, de oudste 75. Dit jaar steunen wij de acht zusters met in totaal 2400 euro, om daarmee een bijdrage te bieden aan hun levensonderhoud.

Projectcode: 444-06-39

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van KIN mogelijk maken.
Foto: Kerk in Nood/