Gevechten rondom Nederlandse pater in Homs hervat

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Nederlandse Jezuïet pater Frans van der Lugt kampt opnieuw met voedselgebrek door het oplaaien van gevechten om de oude binnenstad van Homs. Volgens pater Ziad Hilal, die in een ander deel van de stad verblijft, maakt hij het desalniettemin goed...
20141802_Syrie3

De Nederlandse Jezuïet pater Frans van der Lugt kampt opnieuw met voedselgebrek door het oplaaien van gevechten om de oude binnenstad van Homs. Volgens pater Ziad Hilal, die in een ander deel van de stad verblijft, maakt hij het desalniettemin goed.

In februari was er nog een tijdelijk staakt-het-vuren tussen het Syrische regeringsleger en rebellen. Daarbij werden meer dan duizend mensen – vooral vrouwen en kinderen "geëvacueerd. Volgens pater Van der Lugt, die samen met 25 Christenen in het gebied blijft, is het voedsel dat hen destijds bereikte echter niet voldoende: "Als er geen nieuw voedsel binnenkomt, zitten we over anderhalve week op hetzelfde niveau als voorheen." Zijn dieet bestaat veelal uit olijven voor ontbijt en een soep van meel met onkruid, langs de kant van de weg geplukt. De middagen en avonden vult hij met bezoeken aan mensen in de gebombardeerde wijk, op wie hij ook grotendeels vertrouwt voor zijn avondeten.

Hoewel het in de andere wijken van Homs en de omgeving betrekkelijk kalm is op het moment, maakt pater Ziad zich wel zorgen om de gevechten in de oude stad, die weer in volle hevigheid zijn hervat. Pater Ziad: "De situatie is penibel. Er worden voortdurend gebouwen met de grond gelijk gemaakt. En er zijn alleen deze week al 24 doden gevallen." Hij bevestigt dat veel mannen aan het eind van hun latijn zijn door ondervoeding en verlangen naar hun familie. Door de aanhoudende gevechten ziet hij voorlopig echter geen mogelijkheid tot evacuatie. "Alleen als de rebellen de oude stad opgeven zal er een staakt-het-vuren komen. Anders kan het nog lang duren."