Gematigde Moslims beschermen Kerstviering

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een Islamitische paramilitaire organisatie heeft op West-Java gezorgd voor een vreedzame viering van de Kerstplechtigheden rond ...
20111229indonesie01

Een Islamitische paramilitaire organisatie heeft op West-Java gezorgd voor een vreedzame viering van de Kerstplechtigheden rond de stad Bogor. Dat meldt AsiaNews.

Honderden zogeheten "Banser" kwamen naar Bogor toen kort voor de Kerst geruchten de ronde deden dat radicale Moslims van plan waren de om de Kerstviering door de Protestantse Jasmijngemeenschap te verhinderen. De "Banser" vormen de paramilitaire tak van de Nahdalatul Ulama (NU), de grootste gematigde Islamitische organisatie in Indonesië.

Vooral de Jasmijngemeenschap zou het doelwit vormen omdat deze zich niet neerlegt bij de sluiting van haar kerkgebouw door de lokale autoriteiten onder druk van Islamitische radicalen. Ook de Katholieke parochie in de buurt is door fundamentalisten bedreigd.

Huiskerk

Zo kon de bizarre situatie ontstaan dat de Protestantse gelovigen door een politiemacht werd verhinderd om naar de eigen kerk te gaan. Zij konden daardoor niets anders doen dan thuis bij een van de gemeenteleden een Kerstviering houden.

Die locatie werd beschermd door honderden gealarmeerde Banser om te voorkomen dat radicale Moslims de viering zouden verstoren. Die probeerden tevergeefs de Banser over te halen te vertrekken. Voor het geval de situatie uit de hand zou lopen hield de paramilitaire organisatie nog enkele duizenden manschappen achter de hand.

Klacht

Hoewel het Kerstfeest uiteindelijk zonder verdere incidenten verliep zal de Synode van Protestantse Kerken in Indonesië (BGA) een officiële klacht indienen bij president, Susilo Bambang Yudhoyono. BGA-secretaris-generaal Gulton Gomar zei: "De president heeft duidelijk gemaakt dat er geen radicale groep in Indonesië de kans zou krijgen €‹€‹de religieuze balans, bekend als de Pancasila, te verstoren.

Ook op enkele andere plaatsen op Java verzamelden zich Banser tijdens de Kerstvieringen rond kerkgebouwen ter bescherming.

 

Bron: AsiaNews, foto: AsiaNews