Gehandicapt meisje getroffen door blasfemiewet

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Voor de eerste keer in geschiedenis van Pakistan is de "zwarte wet", zoals de blasfemiewet genoemd wordt, toegepast op een minderjarige: een 11-jaar oud gehandicapt Christelijk meisje. Na...
20120820pakistan01

Voor de eerste keer in geschiedenis van Pakistan is de "zwarte wet", zoals de blasfemiewet genoemd wordt, toegepast op een minderjarige: een 11-jaar oud gehandicapt Christelijk meisje. Na arrestatie wegens heiligschennis kan Rimsha Masih, die lijdt aan het syndroom van Down, veroordeeld worden tot levenslange gevangenisstraf.

De politie voorkwam dat een bende extremistische moslims haar lynchte. Haar zaak heeft een shock veroorzaakt in de Christelijke gemeenschap van Islamabad. Honderden Christelijke families ontvluchtten hun woning in de buurt van de familie van het meisje om aan mogelijke wraakoefening te ontkomen. De katholieke minister voor harmonie, Paul Bhatti, heeft een beroep gedaan op moslimleiders om elke vorm van wraak de kop in te drukken. Het 11-jarige meisje bevindt zich in het centrum van een vreselijke zaak. Na beschuldigd te zijn van het ontheiligen van de koran, kreeg ze 14 dagen voorlopige hechtenis in een gevangenis voor jongeren in Rawalpindi. Het oordeel berust op artikel 295- B van de Pakistaanse strafwet en kan leiden tot een levenslange gevangenisstraf.

 

Proces verbaal

Ooggetuigen zeggen gezien te hebben dat Rimsha, dochter van Misrak Masih, tien bladzijden van de Noorani Qaida, een boekje om basale regels van het Arabisch en de koran te leren , verbrandde. Ook zou ze het boekje in een plastic zak gedaan hebben die ze vervolgens op een puinhoop gooide. Verondersteld wordt dat het incident op 17 augustus plaatsvond in Umara Jaffar, een krottenwijk in Sector G-12 van Islamabad, waar de familie van het meisje woonde . De politie maakte een proces verbaal op nadat de moslim Syed Muhammad Ummad een formele klacht indiende. Onder druk van extremistische moslims sloot de politie het meisje op. Dreigend dat ze het recht in eigen handen zouden nemen overviel een woedende bende de familie van het meisje om haar en haar moeder te lynchen. Vervolgens bracht de politie haar, voor haar eigen veiligheid, naar de gevangenis.

Protest

Uit vrees voor nog meer geweld ontvluchtten zo"n 300 families de wijk om elders veiligheid te zoeken. Lokale bronnen zeiden tegen AsiaNews dat de spanningen oplopen en dat moslimextremisten dreigen de huizen van Christenen in brand te zetten. De arrestatie van het meisje heeft een golf van protest op internet losgemaakt. Velen vragen zich af: "is dit de ware islam". Anderen vragen zich af wie de echte mentaal gestoorden zijn, "het meisje of degenen die haar willen straffen" voor het vermeende overtreden van de wet. De blasfemiewet werd in 1986 ingevoerd door general Zia-ul-haq op verzoek van moslimextremisten. Tot nu toe zijn minstens duizend mensen beschuldigd van het overtreden van de wet. Daarvan zijn er 6o gestorven, meestal door buitenrechtelijke moord door woedende bendes of individuen.

 

Bron: AsiaNews

Foto: AsiaNews