Geëxecuteerd om bezit Bijbel

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In zeven steden in Noord-Korea zijn op 3 november in totaal ongeveer tachtig mensen geëxecuteerd. In enkele gevallen werden ze ter dood gebracht vanwege het bezit van...
20131311_NoordKorea01

In zeven steden in Noord-Korea zijn op 3 november in totaal ongeveer tachtig mensen geëxecuteerd. In enkele gevallen werden ze ter dood gebracht vanwege het bezit van een Bijbel.

Dat meldt de Zuid-Koreaanse Joongang Daily. Het is de eerste grootschalige executie onder het bewind van Kim Jong-un.

In de stad Wonsan brachten de autoriteiten volgens de Joongang Daily tienduizend mensen in een stadion bijeen, onder wie ook kinderen. Zij werden gedwongen naar de executies te kijken. "Ik hoorde van de inwoners dat zij doodsbang toekeken hoe de lichamen werden doorzeefd door machinegeweren, zodat zij naderhand moeilijk te identificeren waren", zegt een bron. De ongeveer tien mensen die in Wonsan werden vermoord, zouden zo gestraft zijn voor het bezit van Bijbels en video’s uit Zuid-Korea.

De Verenigde Naties stelde in maart een commissie in om de vele mensenrechtenschendingen in Noord-Korea te onderzoeken. Azië-expert Rosella Ideo zei tegen Radio Vaticaan dat er vaak over executies bericht wordt door vluchtelingen uit het noorden.

De VN-commissie is volgens Ideo erg bezorgd over de getuigenissen van vluchtelingen over gevangenenkampen. "Het is duidelijk dat deze kampen bestaan, omdat er nu een aantal gestaafde getuigenissen is dat onmogelijk ontkend kan worden, maar het is nodig dat Noord-Korea zijn deuren opent. Ik ben bang dat wanneer de deuren naar deze Goelags, waarvan het bestaan al is bewezen, open zijn, dat ook de doos van Pandora opent."