Geen vrede zonder vrijheid van godsdienst

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
"Religieuze vrijheid is de enige authentieke weg naar vrede. Dit thema is zeer belangrijk voor India en voor de hele wereld: het is een beslissende visie op de wereld van vandaag en het verwijst naar eerbied voor elementaire rechten van de mens." Met deze
20100716cardinalgracias

"Religieuze vrijheid is de enige authentieke weg naar vrede. Dit thema is zeer belangrijk voor India en voor de hele wereld: het is een beslissende visie op de wereld van vandaag en het verwijst naar eerbied voor elementaire rechten van de mens."

Wereldvrededag

Met deze woorden gaf kardinaal Oswald Gracias van Bombay en voorzitter van de Indiase bisschoppenconferentie commentaar op het thema dat paus Benedictus gekozen heeft voor Wereldvrededag 1 januari 2011. De paus heeft de viering van de Wereldvrededag het thema "religieuze vrijheid, de weg naar vrede" meegegeven.

Anit-bekeringswetten

De kardinaal gaf tegenover het perbureau van de missie Fides een uitleg van de betekenis van het gekozen thema voor India, waar twee problemen spelen: Hindoe fundamentalisme en de in sommige deelstaten geldende "anti-bekeringswetten".

Dialoog

"In India’s multireligieuze en multiculturele samenleving zijn er bepaalde groepen die religie verkeerd begrijpen, het misbruiken en er een reden in zien voor conflict. Op die wijze verstoren ze de harmonie in India. De plaatselijke Kerk probeert goede verstandhouding te bouwen met iedereen, dialoog te bevorderen en respect voor vrijheid, het hoogste goed. Op die manier streven wij Christenen ernaar onze bijdrage te leveren aan het verstevigen van de menselijke familie," vertelde kardinaal Gracias.

Geweten

Het door de Heilige Vader gekozen thema omvat volgens de kardinaal ook "de hoge vrijheid van geweten voor elke menselijke persoon, inclusief de vrijheid tot bekering, die niet geschonden mag worden. Religieuze vrijheid betekent dat geen enkele overheid of burgerlijke autoriteit het recht heeft zich te mengen in de essentie en diepe vrijheid van het menselijk hart.

Mensenrecht

"Niemand kan een ander vertellen welke religie hij of zij moet volgen of hoe hij God moet prijzen. Ik heb dit vaker in het openbaar gezegd en ik zal daar mee doorgaan. Het is een fundamenteel mensenrecht en wij, de Kerk, zullen dit recht altijd verdedigen Wie dat recht schendt, valt de vrede en de broederschap aan," aldus kardinaal Gracias. (Bron: Fides)