Geen paasviering in Jeruzalem voor Palestijnen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Palestijnse christenen hebben een reeks problemen deze week. Om vanuit Gaza en de Westoever naar Jeruzalem te gaan zijn ze gedwongen allerlei procedures te ondergaan. Israël heeft maandag besloten de grens met de Westoever voor negen dagen...
jeruzalem1-200-x-131-200-x-157

Palestijnse christenen hebben een reeks problemen deze week. Om vanuit Gaza en de Westoever naar Jeruzalem te gaan zijn ze gedwongen allerlei procedures te ondergaan.

Israël heeft maandag besloten de grens met de Westoever voor negen dagen te sluiten. Toegang tot Jeruzalem wordt alleen nog om humanitaire redenen verleend en aan christenen die een pasje hebben om Pasen te vieren in de Heilige Stad. Voor christenen uit Gaza is het vrijwel onmogelijk zo"n pasje te krijgen.

Dit jaar vieren katholieken, orthodoxen en protestanten Pasen op dezelfde datum. Volgens cijfers van luchvaartautoriteiten is er ten opzichte van wat gebruikelijk is, een stijging van 19 procent van het aantal reizigers naar en van Israël.

De Raad van Arabische orthodoxen heeft alle christenen uitgenodigd naar Jeruzalem te komen ondanks het verbod van de bezettingsmacht. Ze heeft alle Kerkleiders in Jeruzalem gevraagd "de rechten en wensen van hun gemeenschappen te benadrukken en zich te verzetten tegen de discriminerende politiek van Israël inzake religieuze vrijheid".

Zondag vierde de katholieke gemeenschap van Jeruzalem het begin van de Goede Week met een palmprocessie van de Hof van Olijven naar de Oude Stad. De tocht van meer dan 2000 mensen, inclusief plaatselijke en internationale pelgrims, werd geleid door de Latijnse patriarch, mgr. Fouad Twal, en het hoofd van de franciscaanse beheerders van de Heilige Plaatsen, pater Giovanni Battista Pizzaballa.

Voor de zegen zei de patriarch dat Jezus de Heilige Stad ook zo binnengegaan was "zonder gewapende escorte, zonder soldaten en zonder scheidingsmuren". Daarmee verwees hij naar de gespannen situatie in de stad en de scheidingsmuur op de grens tussen Israël en Palestijns gebied. "Laat het lijden van Christus ons sparen voor ons lijden," bad de patriarch.

Paus Benedictus uitte zondag op het Sint Pietersplein zijn zorgen over de situatie in Jeruzalem. "Op dit moment," zei hij, " richten wij onze harten en gedachten in het bijzonder naar Jeruzalem, waar het Paasmysterie plaatsvond. Ik ben diep bedroefd door de recente conflicten en spanningen die opnieuw de stad teisteren, die het spirituele thuis is voor christenen, joden en moslims en tegelijk een profetie en belofte van die universele verzoening die God wenst voor de hele mensenfamilie." (AsiaNews)