Geen overdracht katholieke kerken aan orthodoxen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De katholieke Kerk in Rusland heeft kritiek op het overdragen van voormalige katholieke en lutherse kerkgebouwen aan de Russisch-orthodoxe Kerk in de regio Kaliningrad. De aartsbisschop van Moskou, Paolo Pezzi, verklaarde dat...
20101108rusland01

De katholieke Kerk in Rusland heeft kritiek op het overdragen van voormalige katholieke en lutherse kerkgebouwen aan de Russisch-orthodoxe Kerk in de regio Kaliningrad. De aartsbisschop van Moskou, Paolo Pezzi, verklaarde dat de beslissing die het regionale parlement hierover nam, tot talrijke misverstanden zal leiden.

"Zulke onverantwoordelijkheid bij het besluit is onbetwistbaar betreurenswaardig", aldus mgr. Pezzi. De aartsbisschop benadrukte dat de orthodoxe Kerk eigenlijk geen aanspraak kan maken op oude bouwwerken in het gebied dat tot het einde van de Tweede Wereldoorlog tot het Duitse Oost-Pruisen behoorde. Mgr. Pezzi keert zich in het bijzonder tegen de overdracht van de voormalige katholieke parochiekerk van de Heilige Familie in Kaliningrad, dat tot zijn aartsbisdom behoort. De kerk is nu in gebruik als concertzaal. De katholieken hebben zich 20 jaar tevergeefs ingezet voor teruggave van de kerk aan hen, aldus de aartsbisschop van Moskou. In totaal kregen de orthodoxen 15 kerkgebouwen toegewezen, waarvan 14 luthers en 1 katholiek. (Bron: KNA)