fbpx

“Geen kwaad zal ons geloof wegnemen”

woensdag, 06 januari 2021
Nieuws
Een aanval op Kerstavond door Boko Haram - waarbij ten minste 11 doden vielen en twee kerkgebouwen met de grond gelijk werden gemaakt - heeft een Nigeriaanse bisschop ertoe aangezet de noodklok te luiden. Hij gelooft stellig dat het islamitische geweld gedoemd is te mislukken.

In een interview met Kerk in Nood (ACN), zei bisschop Oliver Dashe Doeme van Maiduguri dat hij onversaagd is door de aanval in Pemi, vlakbij de plaats Chibok, waar in 2014 meer dan 270 voornamelijk christelijke schoolmeisjes werden ontvoerd. “Eén ding zal Boko Haram ons nooit afnemen. Dat is ons geloof. We zullen nooit toestaan dat ons geloof wordt afgenomen door welk kwaad dan ook. Ons geloof wordt steeds sterker. Op Kerstavond werden 100 mensen in één parochie gedoopt. De mensen zijn zo toegewijd.”

Volgens bisschop Doeme is ondanks de gewelddadigheden door Boko Haram, waarbij volgens de Nigeriaanse mensenrechtenorganisatie Intersociety sinds juni 2015 tot 12.000 christenen zijn gedood, het christelijk geloof in feite versterkt. “Vorig jaar hadden we in mijn bisdom meer katholieken dan toen er geen Boko Haram-crisis was. Zolang het koninkrijk van God voortduurt, zullen geen kwade menselijke krachten overwinnen. Meer dan 200 kerken zijn afgebrand, evenals scholen, maar we zullen niet verslagen worden”. Hij voegde eraan toe: “Wij zijn een volk van geloof en wat de kerk betreft is Boko Haram niet het enige kwaad waar we mee te maken hebben gehad. We zijn diep toegewijd aan Maria. God zal Boko Haram in zijn eigen tijd verpletteren.”

Het is niet de eerste keer dat islamitische groeperingen in Nigeria een aanslag plegen met Kerstmis. In 2019 onthoofde de Islamitische Provincie West-Afrika (ISWAP) tien christenen op Kerstdag, terwijl Boko Haram tijdens een inval op Kerstavond in 2019 zeven christenen doodde. “De aanvallen van Boko Haram zijn bedoeld om de gemeenschappen bang te maken en Kerstvieringen te verpesten. Ze willen niet dat Christenen van Kerstmis genieten.” Hij voegde eraan toe: “De regering heeft moeite om Boko Haram in toom te houden. Er zijn saboteurs die informatie lekken naar Boko Haram, zelfs als deze in de bush zitten.”

Bisschop Doeme is Kerk in Nood en haar weldoeners dankbaar voor hun steun: “Onze grootste steun komt van Kerk in Nood. Zonder Kerk in Nood zal het bisdom instorten. We zullen voor u blijven bidden en u blijven koesteren.”