Christenen in Pakistan halen opgelucht adem nu de voor zaterdag voorgenomen verbranding van 200 Korans door een Amerikaanse sekte niet doorgaat. Zij vreesden voor represailles van de kant van de moslims. Het besluit van de Amerikaanse sekte om van de verbranding af te zien wordt beschouwd als een gebedsverhoring.
Paraat
De politieleiding in heel Pakistan was in verhoogde staat van paraatheid gebracht in verband met de aangekondigde koranverbranding door dominee Terry Jones. Die wilde op de negende verjaardag van de terreuraanslagen van 11 september 2001 een "internationale koranverbrandingsdag" organiseren.
Niet te overzien
In een interview met hulporganisatie Kerk in Nood waarschuwt de Pakistaanse Bisschop Joseph Coutts van Faisalabad dat de gevolgen voor de christelijke gemeenschap in het land bij uitvoering van het plan niet te overzien zouden zijn geweest. In een telefoongesprek vanuit Faisalabad zei Bisschop Coutts zei: "Moslims hebben enorm veel respect voor de Koran en er bestaat altijd het risico dat de mensen hier hun emotionele reacties botvieren op de dichtstbijzijnde Christen."
Intensief overleg
Vanwege de verhoogde spanningen tussen Christenen en Moslism en uit vrees voor mogelijke represailles heeft de Bisschop tot diep in de nacht een reeks besprekingen gehad met politiechefs en islamitische leiders om de mogelijke geweldsdreiging tegen zijn kudde af te wenden. Nu hij gehoord heeft dat de verbranding niet doorgaat laat Bisschop Coutts weten "zeer opgelucht" te zijn. "Als de dominee het door had laten gaan zou het in brand steken van een stuk papier heel veel schade hebben veroorzaakt. Als hij de koran had verbrand hadden wij daarvoor de prijs moeten betalen", aldus de Bisschop.
Gevoelig
Verwijzend naar de wijdverbreide anti-Amerikaanse gevoelens in Pakistan, vergeleek hij het plan met het voornemen van een protestant in Noord-Ierland om een katholieke Kerk binnen te wandelene om het Allerheiligste te schenden. De spanningen waren extra hoog vanwege het samenvallen met het islamitische Eid-feest. Bisschop Coutts sprak met Kerk in Nood na afloop van een gesprek met andere christelijke leiders in Faisalabad. Daarbij was afgesproken dat zij de verontruste moslims met het Eid-feest zouden feliciteren, compleet met spandoeken en geschenken.
Deense cartoons
Er zijn onheilspellende precedenten in Pakistan waarbij lokale Moslims zich wreken op de plaatselijke Christenen als reactie op vermeende anti-islamitische incidenten in het Westen. Zo was er brede verontwaardiging naar aanleiding van de omstreden Deense cartoons in 2005 en 2006. In februari van 2006 werd een aantal kerken in brand gestoken. Van de katholieke Mariakerk in Sukker bleef alleen een geblakerde puinhoop over.
Hersteld
Nadat de overheid haar belofte niet nakwam de schade te compenseren heeft Kerk in Nood geholpen om de kerk te herstellen en zelfs uit te breiden om aan de behoeften van de groeiende geloofsgemeenschap te voldoen. (Bron: Kerk in Nood)