"Geen hoop meer voor Christenen in Syrië"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Er is geen hoop meer dat ook na een wapenstilstand het vreedzaam samenleven van de godsdiensten in Syrië zal terugkeren...
20130913_syrie01

Er is geen hoop meer dat ook na een wapenstilstand het vreedzaam samenleven van de godsdiensten in Syrië zal terugkeren.

Die sombere boodschap sprak de Armeens-Katholieke Bisschop van Aleppo, Boutros Marayati, uit tegenover de Vaticaanse missiepersdienst Fides. Ook als de wapens zwijgen zullen vele Christenen het land blijven verlaten, aldus mgr. Marayati.
Noch van de oppositie, noch van de jihadisten of andere groepen zijn er tekenen "die Christenen bemoedigen". De aanval vorige week donderdag door rebellen op het Christelijke stadje Maaloula noemt de Bisschop ‘symbolisch".

Vernielingen

Vorige week donderdag werd het beroemde toeristische stadje, waar nog Aramees wordt gesproken, door rebellen aangevallen na een zelfmoordaanslag op een legerpost. De aanval werd uitgevoerd door het Vrije Syrische Leger (FSA) en de beruchte fundamentalistische al-Nusrabrigade. Nadat het stadje was ingenomen werden kerken en het wereldberoemde klooster beschadigd en drongen moslimstrijders huizen binnen waar alle Christelijke symbolen werden vernield.
Fides sprak met een vrouw die getuige was van de moord op drie Katholieken, wier lijken als afschrikwekkend voorbeeld op straat werden gegooid.
De mannen Mikhael Taalab, zijn neef Antoun Taalab en Mikhaels kleinzoon, Sarkis el Zakhm, waren samen met de vrouw, ook familie, in een huis toen Moslimstrijders binnendrongen.

‘Ga je gang’

"De Islamisten maanden de aanwezigen zich te bekeren tot de Islam", aldus de vrouw. ‘sarkis antwoordde duidelijk: Ik ben een Christen, en als je me wilt vermoorden omdat ik Christen ben, ga je gang."
De jonge man werd samen met de andere twee in koelen bloede vermoord. De vrouw raakte gewond en werd als door een wonder gered en kon later worden meegenomen naar een ziekenhuis in Damascus.
De lichamen zijn later geborgen en inmiddels begraven. De uitvaart werd verricht door de Melkitisch-Katholieke Patriarch Gregorius III Lutfi Laham.

Bron: KN, foto: internet