Geen godsdienstvrijheid op Noord-Cyprus

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
EU politici en religieuze autoriteiten hebben Turkije opgeroepen de religieuze vrijheid in het door Turkije bezette Noord-Cyprus toe te staan. De voormalige voorzitter van het Europees Parlement , Hans-Gert Pöttering (CDU) noemde het...
apntkatho_cyprus_un_talk_1334q

EU politici en religieuze autoriteiten hebben Turkije opgeroepen de religieuze vrijheid in het door Turkije bezette Noord-Cyprus toe te staan.

De voormalige voorzitter van het Europees Parlement , Hans-Gert Pöttering (CDU) noemde het woensdag in Brussel "respectloos" hoe in Noord-Cyprus omgegaan wordt met religieuze plaatsen. De toestand van talrijke vroegere orthodoxe kerken is volgens hem vreselijk. De Cyprus orthodoxe aartsbisschop Chrysostomos II deed een appel op de EU om plunderingen en vernielingen van kerken op Noord-Cyprus te beletten. Ook in het noordelijke deel van het eiland moet godsdienstvrijheid heersen, stelde hij.

De Cyprische ambassadeur bij de EU, Andreas Mavroyiannis, verklaarde dat godsdienstvrijheid en berscherming van het religieuze erfgoed in Noord-Cyprus een rol zouden moeten spelen bij de toetredingsonderhandelingen van Turkije met de EU. "We zullen proberen vooruitgang op dit gebied tot voorwaarde te maken in de betreffende hoofdstukken van de onderhandelingen," zei Mavroyiannis. Allen Turkije heeft in zijn ogen de mogelijkheid een verandering van de toestand door te voeren.

De directeur van de Commissie Kerk en Maatschappij van de Conferentie van Europese Kerken (KEK), Rüdiger Noll, riep de EU instanties op zich in te zetten voor restauratie van heilige plaatsen op heel Cyprus. Ook zou de EU alles moeten doen om de huidige gesprekken tussen de Griekse en Turkse gemeenschap op Cyprus tot een succes te maken.

De vertegenwoordiger van de orthodoxe Kerk op Cyprus bij de EU, bisschop Porfyrios, meldde dat sinds de bezetting van Noord-Cyprus door Turkije in 1974 meer dan 520 orthodoxe kerken en 17 kloosters geplunderd, ontwijd en gedeeltelijk vernield zijn. Zo"n 80 zijn tot moskee omgebouwd, andere dienen als kazernen, stallen, theaters of hotels. Bovendien zijn meer dan 15.000 iconen, mozaïekwerken en andere kunstobjecten verdwenen. De ongeveer 500 Grieks-Cyprioten die nog in het noorden wonen worden gehinderd in hun vrije uitoefening van het geloof.

Cyprus is sedert 1974 verdeeld. Het grootste zuidelijke deel wordt bestuurd door de Republiek Cyprus, terwijl het noorden onder controle staat van de Turkse Republiek Noord-Cyprus, die alleen door Turkije wordt erkend. Begin juni bezoekt paus Benedictus Cyprus. (KN/KNA)