Christenen in de Indonesische provincie Atjeh maken zich in toenemende mate zorgen over hun veiligheid. Reden is een reeks aanvallen door extremistische groepen en onbekende bendes. Het geweld groeit door het beleid van de autoriteiten, die in plaats van de aanvallen tegen te gaan voortdurend kerken en gebedsruimtes sluit.
De maatregelen worden genomen wegens het vermeend ontbreken van een bouwvergunning, die voor elke gebouw in Indonesië verplicht is. In een onlangs gepubliceerd document uit de Christian Alliance of United North Sumatra ((AUNS) kritiek op het feit dat sinds mei minstens 20 huiskerken of kapellen zijn gesloten door de overheid van Singkil. Tien ervan werden gebruikt door de Pakpak Dairi Christian Protestant Church (PDCPC) en vier door de katholieken. In een maandag gepubliceerde verklaring van de AUNS heet het dat de aanvallen juist een bron van zorgen zijn omdat er geen enkele bescherming of erkenning is voor de religieuze groepen, vooral niet als ze een minderheid zijn. Vooral ontbreekt het in Singkil aan religieuze vrijheid "die door onze grondwet gegarandeerd wordt". De Christelijke leiders wijzen ook met een beschuldigende vinger naar de centrale overheid in Jakarta, die niet tussenbeide komt wanneer de rechten van burgers worden geschonden, vooral die van niet-moslims.
Verandering
De verklaring wijst ook op recent geweld in Singkil op 18 juli. In de vroege ochtend werd een gebedshuis van de PDCPC overvallen en in brand gezet door vreemdelingen. Kerkbanken en muziekinstrumenten werden vernield en door de tussenkomst van gelovigen kon de complete verwoesting van het gebouw voorkomen worden. In de kerk werd 15 liter benzine gevonden. Een onderzoek heeft nog geen daders opgeleverd. De provincie Atjeh is de enige in Indonesië waar de sharia is ingevoerd. Op de toepassing van het islamitisch recht ziet de "morele politie" toe. Een speciale macht die schending van gepaste kleding en gedrag straft. Onder gouverneur Irwandy Yusuf bestond er relatieve rust en religieuze harmonie tussen de moslim meerderheid en "vreemdelingen" van verschillende niet-islamitische religies. De situatie is nu echter veranderd : er vinden overvallen plaats tegen religieuze minderheden en de fundamentalistische facties hebben meer macht en vrijheid van handelen.
Bron: AsiaNews
Foto: AsiaNews