In een afgelegen hoek in India groeit de Kerk enorm volgens de lokale bisschop. Dit zou vooral te danken zijn aan meerdere bovennatuurlijke genezingen. De bisschop van Itangar, in Arunachal Pradesh (Noordoost-India), John Kattrukudiyil verklaarde de groei van de Kerk in zijn bisdom van praktisch geen gelovigen tot ongeveer veertig procent van de bevolking in zo"n 35 jaar. Hij benadrukte daarbij de gemelde genezingen.
De bisschop beschreef de situatie in zijn bisdom als volgt: "Er wordt mij verhaal na verhaal verteld van genezingen die in verschillende plaatsen gebeuren. Ik sta versteld van wat ik hoor." De bisschop, wiens regio in India grenst aan China, Bhutan en Burma, voegde daaraan toe: "Dankzij mijn studie heb ik een gedegen theologische achtergrond. Het is gemakkelijk om sceptisch te staan tegenover al dit soort gebeurtenissen, maar de mensen zijn volledig overtuigd dat ze genezen zijn."
Hij vertelde vervolgens over een genezing. Bij deze genezing was een man betrokken die zijn verleden, waarin hij de Kerk vervolgde, afzwoor, zich bekeerde en een Katholiek meisje trouwde. Bisschop Kattrukudiyil zei: "Nadat hij Katholiek was geworden, werd de man gevraagd om voor een verlamde man te bidden. In eerste instantie weigerde hij, maar hij ging toch en bad. De volgende dag stond de verlamde man op en liep naar de kerk. "Hij was zo verbaasd over dit wonder dat hij naar de Kerk begon te gaan, en vandaag de dag is hij een actief lid van onze parochie."
De bisschop gaf aan dat hij een kritische houding ontmoette als hij deze getuigenissen vertelde aan anderen. Hij zei: "Als ik deze verhalen vertel aan Europeanen, kijken ze me aan zeggen ze me: "Oh bisschop, wat een verzinsels vertelt u ons." Maar hij ging door en beschreef hoe deze ervaringen tot een verdieping van veel gelovigen leidden. De bisschop voegde eraan toe: "Ik hoor zoveel verhalen van genezingen dat ik het simpelweg niet kan negeren. Dit is de ervaring van een erg jonge Kerk, zij ervaren dezelfde genade als de Kerk van de Apostelen." Bisschop Kattrukudiyil zegt: "Het feit dat veel mensen genezing ervaren door te bidden tot Jezus heeft veel mensen aangetrokken tot de Kerk in haar vroege dagen. Daarnaast ervaren ze een soort spirituele vrede door zich bij de Kerk aan te sluiten." Daarnaast zei hij: "Door hun ervaringen kwamen zij erachter dat als zij samen kwamen en een huis bezochten van een zieke en voor hem baden, de zieke werd genezen. Mensen die lange tijd aan verschillende ziektes leden werden genezen "het is echt een ervaring van de vroege Kerk die deze mensen meemaakten.
Volgens de bisschop is het aantal Christenen in Arunachal Pradesh enorm toegenomen in de laatste 35 jaar "van praktisch geen gelovigen naar een geschatte veertig procent van de gehele bevolking . Het land was gesloten voor Christelijke missionarissen door de strenge wetten met hoge toelatingseisen tot het land. Deze wetten werden in de jaren negentig ingetrokken, maar de situatie veranderde pas echt toen jongeren in Arunachal Pradash onderwijs gingen volgen aan katholieke scholen in de omgeving van Assam. Sommige studenten op Katholieke scholen vroegen om gedoopt te worden, en hebben met toestemming van hun ouders het sacrament ontvangen voordat zij terugkeerden naar hun dorpen. Daar verspreidde zich het geloof. Sommige van deze studenten werden vervolgens verkozen op overheidsposten en hielpen met het veranderen van de situatie.
In het verleden kregen bekeerde katholieken te maken met geweld, het verbranden van huizen, het slachten van huisdieren en verbanning van werk of school. De omstandigheden zijn geleidelijk aan het verbeteren. De afgelopen twintig jaar zijn er geen vervolgingen of gevallen van intimidatie meer geregistreerd. Bisschop Kattrukudiyil zegt: "Vandaag de dag wordt de kerk niet slechts getolereerd, maar kijkt men zelfs op tegen de Kerk vanwege haar professionele werkzaamheden op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. Politici gebruiken elke gelegenheid om de Kerk te loven voor haar humanitaire activiteiten."
Bisschop Kattrukudiyil bedankt Kerk in Nood voor de steun van de groei van de Kerk door middel van projecten om kleinseminaries, kloosters en kapellen te bouwen en het trainen van catechisten en docenten. Hij zei: "Kerk in Nood helpt specifiek bij catechese, trainingen, het bouwen van kapellen. Dit zijn juist de belangrijkste aspecten van onze activiteiten. We hebben altijd het gevoel dat Kerk in Nood bereid is ons te helpen waar dat maar mogelijk is."
Door: John Newton
Vertaling: Fieke van der Meer
Foto: Kerk in Nood