"Gebedshuizen mogen geen propagandacentra worden"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Moskeeën en islamitische culturele centra mogen geen propagandacentra worden. Dat heeft de president van de Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog, kardinaal Tauran, gezegd voor Radio Vaticaan.
wahhabi_mosque_church008-200-x-259

Moskeeën en islamitische culturele centra mogen geen propagandacentra worden. Dat heeft de president van de Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog, kardinaal Tauran, gezegd voor Radio Vaticaan.

De kardinaal werd gevraagd naar zijn commentaar op de toenemende vraag naar moskeeën en culturele centra in traditioneel christelijke bolwerken. "De bouw van een gebedsruimte dient een antwoord te zijn op een werkelijke behoefte van de lokale religieuze gemeenschap. Dat geldt zowel de plaats als de omvang van het gebouw", aldus Jean-Louis Tauran, een van de Vaticaanse topdiplomaten.De bouw van gebedsruimten is ontleend aan het recht op godsdienstvrijheid dat altijd en overal voor alle religies dient te gelden, aldus Tauran. "Godsdienstvrijheid betekent het recht op een gebedsruimte.""De bouw van een gebedsruimte mag nooit bedoeld zijn om andere godsdiensten uit te dagen, in het bijzonder ten aanzien van de religieuze meerderheid. Daarom is het goed als er enige afstand zit tussen verschillende godshuizen", aldus de kardinaal. "Alleen al vanuit praktisch oogpunt.""Het is belangrijk dat een gebedsruimte ook werkelijk een huis van gebed is. Het mag geen ideologisch propagandacentrum worden om fanatisme en haat te verspreiden. Ten slotte moet er ook transparantie zijn in de financiering en ontwikkeling van gebedsruimten." Tauran wees er op dat bij "alle internationale congressen waar godsdienstvrijheid ter sprake komt altijd wordt benadrukt dat de politieke leiders het recht hebben ervoor te zorgen dat de godsdienstvrijheid van de ene gemeenschap niet de vrijheid van anderen in gevaar mag brengen en dat de veiligheid en openbare orde gegarandeerd blijven."

Bron: KN/CNA