Gebedsdag voor China ongemerkt voorbij

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Wereldgebedsdag voor de Kerk van China, 24 mei, is in het land zelf vrijwel ongemerkt voorbijgegaan. In de provincie Hebei, waar de onderdrukking het sterkst is, kon geen Eucharistie gevierd worden bij gebrek aan priesters.
china_-_sheshan-200-x-267

De Wereldgebedsdag voor de Kerk van China, 24 mei, is in het land zelf vrijwel ongemerkt voorbijgegaan. In de provincie Hebei, waar de onderdrukking het sterkst is, kon geen Eucharistie gevierd worden bij gebrek aan priesters.

De Wereldgebedsdag voor China is in 2007 geïntroduceerd door paus Benedictus XVI in zijn brief aan de Chinese katholieken. Daarvoor was 24 mei uitgekozen, het feest van Maria Hulp der Christenen, onder welke titel de Moeder Gods bijzonder wordt vereerd in China’s bekendste Maria-oord Sheshan, even buiten Sjanghai.

De paus hoopt dat de Chinese katholieken, verdeeld tussen de regimegecontroleerde "officiële" Kerk en de Rome-getrouwe ondergrondse Kerk, eenheid vinden in het gebed.
Het bedevaartsoord Sheshan leent zich daar bijzonder goed voor omdat het katholieken uit beide kampen trekt. Maar sinds de paus de gebedsdag heeft ingesteld is het heiligdom voor katholieken buitengewoon moeilijk te bereiken.

Net als vorig jaar had de Chinese politie voor de maand mei strikte verkeersmaatregelen getroffen. De meeste bisdommen adviseerden hun gelovigen een ander moment te kiezen om naar Sheshan te gaan. Zelfs het aartsbisdom Sjanghai, het enige zonder opgelegde beperkingen, hield een pelgrimage op de 23e, maar zonder daar al te veel ruchtbaarheid aan te geven. In het verleden trok deze bedevaart wel 20.000 gelovigen. Afgelopen zaterdag waren er hooguit enkele duizenden.

Andere bisdommen kozen ervoor naar lokale Mariaheiligdommen te gaan. In de provincie Hebei, waar de meeste katholieken wonen, moesten bedevaartgangers van de ondergrondse Kerk het zonder liturgische plechtigheden doen. Vanwege de strenge beperkingen konden er geen priesters mee. Er zitten al minstens tien priesters gevangen omdat zij buiten toegestane ruimten de Eucharistie hadden gevierd.
Afgelopen week publiceerde het Vaticaan een compendium van de brief van de paus. Daarin worden de thema’s van de brief in vraag-antwoordvorm behandeld om een beter begrip ervan te bevorderen. Het compendium is uitgegeven in vereenvoudigd en traditioneel Chinees en Engels.
Hoewel de website van het Vaticaan een Chinese editie heeft, is deze vanuit de Volksrepubliek onbereikbaar en is noch de brief van de paus noch het compendium toegankelijk.

Bron: KN/AsiaNews