fbpx

Gebed voor de bevolking van Indonesië

zondag, 13 mei 2018
Nieuws
Paus Franciscus is "nabij de dierbare bevolking van Indonesië, met name de christelijke gemeenschappen van de stad Surabaya" na een reeks aanvallen die gericht waren tegen drie kerken.
surabaya

Bij de aanslag op drie kerken in Indonesië, een katholieke en twee protestantse, vielen vanmorgen veel doden en tientallen gewonden.

Na het bidden van het ‘Regina Caeli’ met de pelgrims op het Sint Pietersplein, voegde de paus eraan toe: "Ik draag mijn gebed op voor de slachtoffers en hun verwanten. We roepen samen de God van de vrede op om deze gewelddadige acties te stoppen en om en gevoelens van haat en geweld in het hart van mensen te vervangen door verzoening en broederschap". Vervolgens vroeg de Paus iedereen om in stilte te bidden.

Ten minste acht mensen werden gedood en 38 gewond bij een reeks explosies die vanmorgen rond 7 uur plaatsvonden in drie verschillende kerken in Surabaya, de hoofdstad van de provincie Oost-Java. Eén zelfmoordaanslag was gerich t tegen de katholieke kerk van ‘Maria Onbevlekt Ontvangen’. Een paar minuten la  ter vond een nieuwe explosie plaats in het gebouw van de Christelijke Kerk van Indonesië (Gki). De laatste explosie vond plaats in de Pinkstergemeente van Jalan Arjuna. Een vierde aanval op de kathedraal van het Heilig Hart van Jezus werd door de politie verijdeld. De eerste bom ontplofte bij de ingang van de parochie ‘Maria Onbevlekt Ontvangen’ vóór de 7.30 mis, terwijl de gelovigen de kerk binnengingen. Daarbij stierven een parochiaan, een politieman en de bommenwerper; minstens 13 mensen raakten gewond. Een paar minuten later vond een nieuwe explosie plaats in het Diponegoro-gebouw van de Christelijke kerk van Indonesië (Gki), ook in het centrum van Surabaya, waar twee mensen stierven. Binnen een paar minuten ontplofte een andere bom in de Pinkstergemeente van Jalan Arjuna, waar één persoon de dood vond.

Op dit moment heeft de regering nog geen officiële verklaring afgelegd, maar de woordvoerder van de Oost-Java, Frans Barung Mangera, heeft de lokale media gezegd dat "de identificatie van slachtoffers aan de gang is". Hoofdinspecteur van de Oost-Java-politie, Machfud Arifin, zei dat volgens vooronderzoek de aanslagen werden uitgevoerd door zelfmoordterroristen die motorfietsen of auto’s afzonderlijk gebruikten. Analisten zijn bang dat andere kerken in het land de komende uren kunnen worden aangevallen.

In Indonesië, het meest dichtbevolkte islamitische land ter wereld, vertegenwoordigen christenen ongeveer 10% van de bevolking. Protestanten zijn met 17 miljoen en er zijn 7 miljoen katholieken (3% van de Indonesiërs). Ze zijn vaak het doelwit van extremisten en terroristische bedreigingen. Op Kerstavond 2000 waren er bomaanslagen op 11 kerken verspreid over het land waarbij 13 doden vielen en 100 gewonden. Op 22 juli 2001, in de parochie van St. Anna in Düren Sawit (Oost-Jakarta), leidde een bomaanslag tot vijf doden en een dozijn gewonden.

Bron: Asianews.it