Gebed van de Paus bij de kroning van het Kindje Jezus van Praag

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Praag / Königstein, Duitsland. Aan het begin van zijn apostolische reis naar de Tsjechische Republiek bezocht de Heilige Vader het beroemde beeld van het Kindje Jezus van Praag. Een onderdeel van het bezoek afgelopen zaterdag was de feestelijke kroning va
infant_jesus_king_prague

Praag / Königstein, Duitsland. Aan het begin van zijn apostolische reis naar de Tsjechische Republiek bezocht de Heilige Vader het beroemde beeld van het Kindje Jezus van Praag. Een onderdeel van het bezoek afgelopen zaterdag was de feestelijke kroning van het beeld. De kroning vond plaats in de kerk van Onze Lieve Vrouwe van de Victorie te Praag.

Tijdens de plechtigheid bad Paus Benedictus XVI het volgende gebed:

O mijn Heer Jezus, we kijken naar u als kind en geloven dat U de Zoon van God bent, mens geworden door het werk van de Heilige Geest in de schoot van de Maagd Maria.

Net als in Bethlehem, aanbidden we U, met Maria, Jozef, de engelen en de herders en we erkennen U als onze enige Redder.

U werd arm, om ons te verrijken met uw armoede. Geef dat wij nooit vergeten de armen en allen die lijden.

Bescherm onze families, zegen alle kinderen van de wereld en geef dat de liefde die U ons gebracht heeft altijd onder ons moge heersen om ons te leiden naar een gelukkiger leven.

Geef, o Jezus, dat allen de waarheid van uw menswording mogen herkennen, zodat iedereen zal weten dat U gekomen bent om de wereldwijde familie van de mensheid licht, vreugde en vrede te brengen.

U bent God, Gij die met God de Vader en in de eenheid van de Heilige Geest, leeft en heerst, één God, in de eeuwen der eeuwen.

Amen.

Kroning door de Paus is de hoogste eer die de Kerk aan een beeld van Onze Lieve Heer of de Heilige Maagd kan bewijzen. De internationale president van Kerk in Nood, Joaquë­n Alliende pr. legde uit: Het gebaar van de Heilige Vader is de uitdrukking van een diepe waarheid. Ook als Kind is Christus al Koning. Het Kindje Jezus is de enige Koning die de wereld vrede kan brengen."

Volgens de overlevering was het beeld van het Kindje Jezus van Praag een geschenk van de Heilige Teresia van Avila aan een Spaanse adelijke dame. Deze dame gaf het beeld als huwelijkscadeau aan haar dochter, die het in 1556 meebracht naar Praag. Vanaf 1628 wordt het beeld bewaard in de Karmelietenkerk Onze Lieve Vrouwe van de Victorie in de historische wijk Mala Strana van Praag. Daar heeft het roerige tijden beleefd.

Tijdens de 30 jarige Oorlog werd het beeld door Protestantse Saksische soldaten ontwijd. Zij hakten het de handen af en gooiden het op een afvalhoop achter het altaar. De karmelieten werden verbannen. Enige jaren later keerden zij terug en het beeld werd gevonden door pater Cyrillus van de Moeder Gods, een karmelietenpater uit Luxemburg. Deze priester had een grote devotie voor het Kindje Jezus van Praag. De legende gaat dat pater Cyrillus terwijl hij in gebed geknield voor het beeld zat, een stem hoorde die zei: "Hoe meer je Mij eer geeft, hoe meer Ik je zal zegenen." Sindsdien is de devotie tot het Kindje Jezus van Praag opgebloeid en heft zich over de hele wereld verspreid.

Tegenwoordig komen er ieder jaar meer dan een miljoen pelgrims een bezoek brengen aan de kerk van Onze lieve Vrouw van de Victorie in Praag. Zij komen troost en hulp zoeken bij het Kindje Jezus, die zij in Praag vereren. Talrijke wonderen en gebedsverhoringen worden toegeschreven aan dit beeld.Meer informatie over het Kindje Jezus van Praag is te vinden op de officiële website van het heiligdom in Praag www.pragjesu.info

Bron en vertaling: Kerk in Nood