“Gebed nodig voor vrede en verzoening Korea”

donderdag, 28 januari 2016
Nieuws
ACN-20151117-32300

“De vitaliteit van de plaatselijke Katholieke Kerk heeft me erg getroffen”, aldus Kardinaal Mauro Piacenza, president van Kerk in Nood, na de opening van het nieuwe kantoor van de organisatie in Seoul. “De mensen kwamen in grote getale naar de kerkelijke plechtigheden die ik mocht celebreren. Hun medeleven met de situatie van vervolgde Christenen, waar ook ter wereld, was opmerkelijk intens.”

Nieuw kantoor Kerk in Nood in Zuid-Korea
Speciaal voor de inzegening van het nieuwe kantoor van de hulporganisatie reisde Kardinaal Piacenza onlangs naar Seoul. Met hem kwam ook de Melkitische aartsbisschop van Homs in Syrië, mgr. Jean Abdo Arbach, die sprak over de huidige situatie van de Kerk in zijn land. De uitvoerend president van “Kerk in Nood”, baron Johannes Heereman, was onder de indruk van wat hij zag bij de opening van het nieuwe kantoor. “In Zuid-Korea zijn we getuige geweest van de grote kracht van het gebed van gelovigen. Dat sterkt ons in onze opdracht te bidden voor de lijdende Kerk.” Volgens Heereman bevindt Zuid-Korea zich in de transitie van hulpontvangend naar hulpgevend land. Kerk in Nood vervult volgens gem de rol van bemiddelaar tussen een Kerk die vrij is en een Kerk die vervolgd wordt. “Wij zijn erg gelukkig dat Zuid-Korea de internationale familie van Kerk in Nood komt versterken.”

Bezoek aan grens met Noord-Korea
“Ik was bijzonder onder de indruk van het bezoek aan het grensgebied. Wij hebben de Noord-Koreaanse soldaten recht in de ogen kunnen kijken, zó dicht stonden we bij elkaar. Er bevond zich alleen een glazen plaat tussen ons. Ik zag hen met wantrouwen naar ons kijken, maar ook met nieuwsgierigheid. Dat is toch wel positief. De Zuid-Koreaanse soldaten, waarvan enkele Katholiek waren, hebben ons heel hartelijk ontvangen. Dat geldt trouwens ook voor de overste van de Boeddhisten, die ons gebed voor de vrede met veel sympathie volgde”, aldus de Kardinaal.

Mgr. Piacenza herinnerde aan een incident dat zich onlangs in het grensgebied tussen de beide Korea’s afspeelde, waarbij twee Zuid-Koreaanse soldaten hun benen verloren. “Je ziet duidelijk dat dit gebied in staat van oorlog verkeert. We zagen hoe armoedig de dorpen aan de andere zijde van de grens erbij lagen. Mede daarom moeten we bidden voor vrede en verzoening in dit prachtige land en dat de innerlijke en uiterlijke wonden van deze bevolking genezen mogen worden.”

Kerk in Nood beschikt inmiddels over kantoren in 22 landen. De internationale hulporganisatie ondersteunt pastorale projecten in meer dan 140 landen.