Gaza: Christenen vrezen Hamas

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Christenen en gematigde moslims in de Gazastrook houden hun hart vast nu het Israëlisch offensief van de afgelopen weken de positie van de Palestijnse terreurbeweging Hamas eerder lijkt te hebben versterkt dan verzwakt, meldt CNS.
christengazasi-200-x-133

Christenen en gematigde moslims in de Gazastrook houden hun hart vast nu het Israëlisch offensief van de afgelopen weken de positie van de Palestijnse terreurbeweging Hamas eerder lijkt te hebben versterkt dan verzwakt, meldt CNS.

Verschillende zegslieden verklaarden tegenover het persbureau van de Amerikaanse bisschoppen dat Hamas de macht nog steeds stevig in handen heeft en dat er overal volop wapens zijn. Het doel van de Israëli’s Hamas een kopje kleiner te maken lijkt daarmee te zijn mislukt.

Hamas is een fundamentalistische militie die de vernietiging van de staat Israël als een van de hoofddoelen ziet evenals de vestiging van een islamitische staat in heel het gebied dat historisch bekend staat als Palestina. Israël zou er zelfs niet in geslaagd zijn de uitgebreide tunnelnetwerken te vernietigen. In eerste instantie lijken christenen zich weinig zorgen te maken omdat Hamas hen tot nu toe met rust heeft gelaten. Maar bij doorvragen, aldus CNS, blijkt men zich te herinneren hoe onbekenden een geloofsgenoot vermoordden en er regelmatig gewelddadige acties tegen christelijke instituten en ondernemingen zijn geweest. De bronnen eisten volledige geheimhouding van CNS uit vrees voor represailles. "Wij hebben een hoop te vertellen, maar wij zijn bang", aldus verschillende bronnen. Indien zij in het Westen asiel zouden krijgen zouden zij dat onmiddellijk aanvaarden.Een Palestijnse vrouw zegt geen probleem te hebben met Hamas in de rol van verdedigingsleger, maar dat Hamas de Palestijnse rechten met religieuze retoriek onderbouwt. Daarmee wordt het conflict een strijd tussen Judaïsme en islam. Omdat zij in de buurt van een moskee woont heeft zij vaak genoeg opzwepende preken uit de luidsprekers gehoord waarin de imam joden en christenen in één adem vervloekt. Dat is niet alleen angstaanjagend, maar ook gevaarlijk, aldus de vrouw. "Het begon in de moskeeën toen Hamas de macht had overgenomen en het slaat nu over op de scholen", aldus de vrouw. Hamas distantieerde zich van de Palestijnse president Mahmoud Abbas en nam in juni 2007 de macht over in de Gazastrook. Hoewel christen-Palestijnen zich nog steeds als deel van de Palestijnse natie voelen, zijn zij verbijsterd over het toenemend extremisme onder islamitische volksgenoten. Kinderen gooien met stenen en scanderen "Christen, christen". Ook vangen zij gesprekken op waarin mensen zeggen dat na de joden de christenen aan de beurt zijn."Vele christenen overwegen te emigreren", aldus een christen, "maar de Kerk wil dat wij blijven. De christenen hebben gevoel zelf hun boontjes te moeten doppen omdat zij ook geen idee hebben hoe hun toekomst eruit zal zien."Wij weten niet wat wij moeten doen als zij (Hamas) besluiten om van Gaza een islamitische emiraat te maken", aldus een man. Op aandringen van zijn vrouw vertelt hij hoe islamitisch straattuig christelijke vrouwen bedreigt als zij hun haar niet bedekken of hun kleding als "te westers" beschouwen.Gematigde Palestijnen beschuldigen Hamas ervan de Israëlische aanval als excuus te gebruiken om tegenstanders op te pakken en te martelen. Een vrouw zegt blij te zijn dat haar volwassen kinderen in het buitenland wonen. "Het zou egoïstisch zijn hen te vragen terug te komen en mee te maken wat ik meemaak. Zij hebben daar een beter leven dan dat van mij hier."

Bron: KN/CNS