Fundamentalistisch geweld in Russische republiek Tatarstan

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Kerken in brand gezet, aanvallen en toenemende druk op Christenen om zich te bekeren tot de islam. In de autonome republiek van de Russische federatie met een meerderheid van moslims, Tatarstan, neemt de zorg over islamitisch extremisme toe. En wel...
20131210Rusland01

Kerken in brand gezet, aanvallen en toenemende druk op Christenen om zich te bekeren tot de islam. In de autonome republiek van de Russische federatie met een meerderheid van moslims, Tatarstan, neemt de zorg over islamitisch extremisme toe. En wel zodanig dat president Rustam Minnikhanov alarm geslagen heeft en beloofde persoonlijk het onderzoek ernaar te volgen. Het afgelopen jaar werden zeven parochies in de republiek in brand gestoken. De laatste twee gevallen vonden plaats op 28 en 29 november, meldde het nieuws agentschap Regnum.ru. Daarvoor was er in 2012 een soortgelijk geval. De openbare aanklager wees met beschuldigende vinger naar "niet geïdentificeerde extremisten" en de daders lopen kans 20 jaar gevangenisstraf te krijgen.

Volgens het dagblad Komsomolskaya Pravda volgen onderzoekers het spoor van Wahhabisten. Men gaat ervan uit dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de aanvallen, aanhangers zijn van deze radicale variant van de islam en steun krijgen van de lokale clerus. In een interview met Interfax zei pater Dmitri Sizov, priester van Pestrechinsky, dat de hele gemeenschap weet dat het geweld het werk is van Wahhabisten. Volgens de priester gaan fundamentalisten rond in Christelijke dorpen en nodigen de gelovigen uit zich te bekeren tot de islam. "De priesters zwijgen over dit verschijnsel omdat ze bang zijn anders beschuldigd te worden van het aanzetten tot religieuze haat", lichtte pater Sizov toe.

President Minnikhanov heeft een beloning van een miljoen roebel beloofd voor diegenen die nuttige informatie kunnen verschaffen om degenen die verantwoordelijk zijn voor de aanvallen op te sporen. Een onderzoek naar terroristische daden werd ingesteld na de ontdekking eind november van een hoeveelheid geschut in het district Alexeyevsky en Nizhnekamsk. Op hun beurt hebben lokale religieuze leiders, zowel moslims als orthodoxen, een beroep gedaan op hun gemeenschappen niet in te gaan op wat zijn noemen "provocaties met het doel de goede interreligieuze relaties die in de loop van de jaren zijn ontstaan in de Volga regio, teniet te doen. "Het vandalisme tegen plaatsen van godsdienstbeoefening is een rechtstreekse belediging van de gevoelens van de gelovigen en degenen die daar verantwoordelijk voor zijn verdienen algemene en openbare afkeuring." Dat was het oordeel dat metropoliet Anastasius en de moefti van Tatarstan, Kamil Samigullin, in een gezamenlijke verklaring gaven.

Bron: AasiaNews
Foto: dumrt.ru