"Fulani herders volgen voorbeeld Boko Haram"

donderdag, 26 januari 2017
Nieuws
ACN-20150701-26543

Tussen 2006 en 2014 werden in Nigeria meer dan 12.000 christenen omgebracht en 2.000 kerken vernield door terroristische aanslagen. Dit zijn cijfers die werden aangehaald door Mgr. Joseph D. Bagobiri, de bisschop van het bisdom Kafanchan in de deelstaat Kaduna, naar aanleiding van zijn bezoek aan de Italiaanse zetel van Kerk in Nood. Het is voornamelijk aan de islamistische integristen van de groep Boko Haram toe te schrijven dat Nigeria op de derde plaats komt in de rangschikking volgens de “wereldwijde terrorisme-index van 2016”.

Massale verwoesting
Mgr. Bagobiri wijst er echter op dat Boko Haram niet de enige groep is die terreur zaait in dit Afrikaanse land: “In de afgelopen drie maanden zagen we in het zuidelijk deel van de deelstaat Kaduna een toename van aanvallen door de islamitische Fulani herders (FHT), een terroristische groep nomadische herders van Fulani afkomst.” In het Westen is die groep nagenoeg niet bekend, maar de Nigeriaanse bisschop geeft een opsomming van de misdaden die sinds september werden begaan: 53 platgebrande dorpen, 808 dodelijke slachtoffers, 57 gewonden, 1.422 vernielde huizen en 16 verwoeste kerken.”

De Fulani zijn een nomadische bevolkingsgroep van herders die kudden laten grazen op het land van landbouwers uit de regio. Dit zorgt al lange tijd voor spanningen en conflicten. “De laatste tijd hebben de aanvallen echter een andere omvang aangenomen, omdat ze nu geavanceerde wapens gebruiken die ze vroeger niet hadden, zoals AK-47 geweren waarvan we de herkomst niet kennen”, legt Mgr. Bagobiri uit.

Religieuze motieven
Ook zijn de motieven niet meer dezelfde als vroeger: “Naast problemen over verdeling van grond en het gebrek aan graasland, speelt tegenwoordig ook religieuze motivering een rol. De Fulani zijn moslims en de gronden behoren overwegend toe aan christelijke etnische groepen: het conflict is nu geëscaleerd naar religieuze vervolging.” Het feit dat in het bijzonder kerken en de winkeltjes van christenen aangevallen, is volgens Mgr. Bagobiri een duidelijke aanwijzing. “We kunnen er ook niet van uitgaan dat het geweld etnisch gemotiveerd is, aangezien de christenen tot diverse etnische groepen behoren.”

Ondanks de sterke dreiging voor de christenen, krijgt de vervolging in Nigeria niet dezelfde internationale aandacht als bijvoorbeeld die in het Midden-Oosten. Erger volgens de bisschop is dat de Nigeriaanse overheid zelf er onvoldoende aandacht aan schenkt. “De aanvallen en aanslagen vinden plaats te midden van onverschilligheid van de overheid, die zich ertoe beperkt te observeren terwijl de bevolking blootgesteld wordt aan geweld van gewapende terroristen. De politiediensten beschikken niet over geschikte wapens om op te treden, of hebben bevel gekregen niet tussenbeide te komen.”

Sharia
Mgr. Bagobiri is van oordeel dat de terroristische dreiging eveneens verband houdt met het toenemende islamitische integrisme in het land en met de sharia die in 12 van de 36 Nigeriaanse deelstaten, waaronder Kaduna, is ingevoerd. “Het is één van de oorzaken van ongelijkheid en discriminatie, omdat islamitische rechtbanken de neiging hebben Moslims vrij te spreken die bijvoorbeeld Christenen hebben vermoord die verdacht werden van godslastering.”