Fulani-herders doden twaalf Christenen in Nigeria

dinsdag, 25 april 2017
Nieuws
Tenminste twaalf personen zijn gedood en meerdere gewond geraakt bij een nieuwe aanval op de inwoners van de Asso-gemeenschap in Nigeria.
ACN-20170424-53519-Begrafenis-Asso-na-aanval-Fulani

Tenminste twaalf personen zijn gedood en meerdere gewond geraakt bij een nieuwe aanval op de inwoners van de Asso-gemeenschap in Nigeria. De aanval werd naar verluidt uitgevoerd door gewapende Fulani herders en vond plaats kort na een vredes- en verzoeningsbijeenkomst tussen de lokale bevolking en de Fulani. De aanval wordt beschouwd als onderdeel van een golf van geweld door Fulani-herders, merendeels tegen lokale landbouwgemeenschappen, die tot meer dan 200 doden in het afgelopen jaar heeft geleid.

Weerloze mensen
Mgr. Joseph Bagobiri, Bischop van Kafanchan, veroordeelt de daden: "De roekeloze moorden op deze kwetsbare en weerloze mensen, zijn in onze omgeving een patroon geworden. Ze zijn het werk van slechte personen die zich bezighouden met het vernietigen van onze maatschappij en het land. Al lange tijd wordt onze samenleving belegerd door terroristen, nu door Fulani herders."

Geen steun van overheid
De bisschop beklaagt zich over het gebrek aan steun vanuit de overheid. "De overheid moet meer doen dan zij nu doet om deze armoede van terrorisme te stoppen. De massamoorden in onze omgeving zijn vooraf gepland, doelgericht en worden een patroon. De moordenaars zijn bekend en toch is er weinig gedaan om ze te stoppen."

Zelfverdediging
Hij vervolgt zijn brief aan de inwoners en overheid van Kaduna dan ook met een uitleg over zelfverdediging die niet verward mag worden met vergelding of wraak: "Christenen mogen niet toegeven aan de verleiding om wraak te nemen. Zij moeten zich houden aan de lering van de Heer over vergeving, maar het evenredige gebruik van zelfverdediging is niet alleen toegestaan, maar soms ook een plicht. Ze hebben geen toestemming nodig van een overheidssecretaris om zich te verdedigen tegen onrechtvaardige agressie."

Niet bang zijn
In moeilijke tijden als deze wil ik oproepen om ons christelijk geloof opnieuw te ontdekken en het te leven met grotere inzet en vrijgevigheid. Wij moeten God zoeken, die onze kracht en toevlucht is. Alleen God kan ons redden van de onophoudelijke aanvallen van onze tegenstanders. Hij is een God die altijd bereid is om te helpen in moeilijke tijden, dus moeten we niet bang zijn, zelfs niet wanneer de bergen in de diepten van de zee storten (Ps 46).

Bron: Daily Post Nigeria en Kerk in Nood