Frisse hoop voor priester in Oeganda

zaterdag, 28 november 2015
Persoonlijk verhaal
“Ik was acht jaar toen paus Johannes Paulus II ons bezocht”, vertelt de net gewijde priester Salvin Masereka.

Dorst naar God

“Mijn bisdom had maar 11 priesters. Ik ging in die tijd regelmatig als misdienaar met de eerste priester van mijn bisdom, de latere bisschop Muhindo Augustinus, mee naar de buitenposten van onze parochie. Ik kon zien hoe in deze bergachtige gebieden mensen dorst hadden naar God. Het was overweldigend hoeveel mensen naar hem toe kwamen omdat ze wilden biechten of gedoopt wilden worden. Het was te veel voor hem alleen.”

Behoefte aan priesters

“Nu zijn we met 41 priesters en 47 seminaristen. Maar er is nog steeds behoefte aan meer priesters. Nog steeds zijn er veel mensen die een hele jaar geen priester zien. Deze grote behoefte aan priesters heeft mijn roeping zeker beïnvloed. Ik bad dat Jezus mij priester zou maken om mensen met geestelijke voedsel te voeden.”
Jarenlang kampte Oeganda met onrust vanwege rebellengroepen die ook kinderen ontvoerde en tot kindsoldaten trainde. “Het land is nu gelukkig rustig. Vooral de ADF richtte hier in Kasese veel schade aan. Ze hebben veel eigendommen van de Katholieke Kerk in Kasese aangevallen en kinderen uit ons kleinseminarie ontvoerd. Een van onze catechisten werd ontvoerd.”

Spanningen

Nog steeds zijn er spanningen in het land, vooral omdat politici de tribale en etnische verschillen in het land voor hun eigen gewin aanwakkeren. Pr. Salvin ziet echter al vruchten van het pausbezoek: “Onze leiders moeten zich verzoenen. In de voorbereiding van het bezoek van de Paus werken velen voor het eerst weer samen. We zijn erg gezegend met zijn komst en wachten ongeduldig op hem.”