Fransciscaan vermist in Syrië

vrijdag, 10 juli 2015
Nieuws
Een vermiste Franciscaanse pater, Dhiya Azziz, geboren in Mosoel, is mogelijk in handen van al-Nusra in Syrië. Sinds afgelopen zaterdag is niets meer van hem vernomen. Volgens de Custodie is hij ontvoerd door militanten van een gewapende brigade, die moge
20150710-Franciscaan-Dhiya-Azziz

De Franciscanen in het Heilig Land meldden zaterdagmiddag het contact met pater Dhiya Aziz te hebben verloren. De Irakese Franciscaan is pastoor in Yakubiyah, in het district Jisr ash-Shugur (provincie Idlib). “Enkele militanten van een onbekende gewapende brigade, mogelijk gelieerd aan Jabhat al-Nusra, haalden hem op voor een verhoor door de plaatselijke emir. Sindsdien is hij spoorloos. We doen wat we kunnen om zijn verblijfplaats te achterhalen en hem vrij te krijgen." Ook doen de paters een beroep op de gelovigen om te bidden voor zijn spoedige vrijlating.

Sinds het begin van het conflict in Syrië, hebben milities en jihad strijders verschillende vooraanstaande christenen ontvoerd. Onder hen twee bisschoppen, metropoliet Boulos Yazigi (van de Orthodoxe Kerk van Antiochië) en metropoliet Mar Gregorios Youhanna Ibrahim (van de Syriaakse Orthodoxe Kerk). Ze werden allebei op 22 april 2013 ontvoerd. Op 9 juli 2013 werd ook een Italiaanse Jezuïet, Paolo Dall’Oglio ontvoerd samen met twee andere geestelijken en enkele leken medewerkers.

Vorig jaar ontvoerden Jihadisten ook dertien nonnen, ten noorden van Damascus, maar lieten hen na enkele maanden gaan bij een ruil van gevangenen. Verder werden twee twintigjarige Italiaanse vrouwen, die in augustus 2014 waren gekidnapt, in januari vrijgelaten.

Pater Azziz werd op 10 januari 1974 in Mosoel, Irak, geboren, niet ver van de ruines van de oude stad Niniveh. Na een medicijnenstudie koos hij voor het religieuze leven. Hij deed zijn noviciaat in Ain Karem en legde zijn eeuwige geloften af op 1 april 2002. In 2003 vestigde hij zich voor enkele jaren in Egypte, maar hij keerde in 2010 terug naar de Custodie die hem in Amman plaatste. Daarna verhuisde hij naar Latakiyah in Syrië.

In Syrië stelde hij zich beschikbaar voor een plaats in Yakubiyah, aan de Asi (Orontes) rivier, een bijzonder gevaarlijke streek die nu in handen van Jabhat al-Nusra is. Sinds het begin van de opstand tegen Bashar al-Assad in 2011 zijn meer dan 3.2 miljoen mensen uit Syrië gevlucht met daarnaast nog eens 7,6 miljoen interne vluchtelingen. Ongeveer 230.000 mensen zijn omgekomen, met 2014 als dieptepunt.