Frans stadsplein vernoemd naar vermoorde priester

vrijdag, 27 januari 2017
Nieuws

In Ermont, een plaats ten noorden van Parijs, is een plein vernoemd naar pr. Jacques Hamel, de Franse priester die vorig jaar op brute wijze werd vermoord door terroristen van IS. De toewijding vond plaats op 22 januari, waarbij religieuze gemeenschappen uit het gebied en de familie van de priester aanwezig waren.

De burgemeester van Ermont, Hugues Portelli, vertelde Le Parisien dat het plein voorheen geen naam had. Het bevindt zich tegenover het Johannes Paulus II parochiecentrum, dat wordt gebruikt voor katholieke en oecumenische bijeenkomsten. Volgens Portelli werd de beslissing om het plein naar de priester te vernoemen unaniem aangenomen.

Pr. Hamel werd op 26 juli 2016 gedood tijdens het vieren van de Mis nadat twee gewapende gewapende mannen zijn kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray in Normandië binnenvielen. De aanvallers gingen de kerk binnen en namen de priester en vier anderen in gijzeling.

Tijdens de ceremonie afgelopen zondag, bracht de burgemeester van Ermont hulde aan pr. Hamel. Hij beschreef hem als "een martelaar van het geloof" en noemde de priester "een voorbeeld van dialoog tussen de godsdiensten en gemeenschappen in zijn parochie aan de rand van Rouen. Hij heeft zich aangesloten bij al die onschuldige slachtoffers van fanatisme in ons land en in de wereld."

Pr. Hamel is één van de vier personen wiens getuigenis dit jaar wordt verteld tijdens de Avond van de Martelaren op 7 april in Amsterdam. Komt u ook om hem en andere getuigen van het geloof te gedenken? Klik dan hier voor meer informatie. 

Bron: CNA