Op weg naar Korea stuurde paus Franciscus al een boodschap aan de Chinese regering, maar hij wilde een tweede kans niet voorbij laten gaan om te laten zien dat hij bereid is tot een dialoog met de Chinese Volksrepubliek. Op zijn terugvlucht naar Rome stuurde de paus een tweede telegram aan Xi Jinping. Dat luidde: "nu ik terugkeer naar Rome na mijn bezoek aan Korea, wil ik u excellentie en uw landgenoten verzekeren van mijn beste wensen terwijl ik goddelijke zegen afroep over uw land."
Geen enkele andere paus had ooit over China gevlogen voor afgelopen maandag. Noch had een groep Chinezen ooit een bijeenkomst met de paus meegemaakt voor de Aziatische jongerendag vorige week. Het evenement werd bijgewoond door 60 Chinese deelnemers, hetgeen officieel bevestigd werd door de organisatoren. Daarnaast waren er 240 jonge mensen van de Chinese Volksrepubliek, 400 van Taiwan, 550 van Hong Kong en twintig van Macao. De jonge Chinezen, die niet deel uitmaakten van de officiële delegatie, slaagden erin het evenement bij te wonen ondanks de bureaucratische horden die de regering opgesteld had. Zij organiseerden hun reis zelf en later maakten ze hun aanwezigheid bij de Jongerendag bekend via sociale media.
Afgelopen woensdag schreef paus Franciscus op zijn terugvlucht aan president Xi Jinping: "bij het binnengaan van het Chinese luchtruim, stuur ik de beste wensen aan u excellentie en aan uw landgenoten en roep ik de goddelijke zegen van vrede en welzijn af over de natie." Op zijn boodschap kwam een positief antwoord uit China. De minister van Buitenlandse Zaken, Hua Chunying schreef: "We hebben de uitlatingen van paus Franciscus opgemerkt. China is altijd eerlijk geweest aangaande verbetering van betrekkingen met het Vaticaan en heeft daarbij postieve stappen gezet."
Mathew Zhen Xuebi, een officieuze woordvoerder van de Chinese katholieke pariottische Vereniging, die constant een conflict heeft met de Chinese ondergrondse Kerk die in communio is met Rome staat, sprak over "een stap voorwaarts" in het bevorderen van communicatie. "We hopen dat op zekere dag China en het Vaticaan diplomatieke betrekkingen zullen aangaan en dat de paus China zal kunnen bezoeken", zei de priester. Zondag zei paus Francisus in een toespraak tot 70 bisschoppen uit heel Korea dat hij hoopte dat de Aziatische staten die tot nu toe geen volledige diplomatieke betrekkingen hebben met het Vaticaan, nu stappen zullen zetten om die aan te gaan. Ook zei hij bij die gelegenheid dat de kerk de plicht heeft het Evangelie te verspreiden tot aan de uiteinden van de wereld. Dat zou dan niet moeten gebeuren door oneerlijke ledenwerving , maar door attractiviteit, voegde de paus eraan toe. Hoe groot de hoop van de paus is om betere betrekkingen met China aan te knopen bleek in zijn antwoord aan een journalist die vroeg of hij China zou willen beoeken: "Ja zeker.Liefst morgen. De Kerk vraagt alleen vrijheid om dat haar taak te kunnen uitoefenen." Het is in dit verband ook van belang eraan te herinneren dat paus Franciscus en president Xi Jinping al eerder boodschappen uitwisselden toen zij gelijktijdig hun ambt aanvaardden. Maar ook als lid van de Jezuïten, met hun grote missonaire geschiedenis in Chna is de interesse in China van Francisus niet vreemd.
Bron: KNA
Foto: Refdag.nl