Franciscaanse pater opnieuw verdwenen in Syrië

maandag, 28 december 2015
Nieuws
Pater Dhiya Azziz werd in juli na enkele dagen ontvoering vrijgelaten, maar is sinds vorige week opnieuw vermist.
Pater-Dhiya-Azziz

De overste van de Franciscanen in het Heilig Land, Pierbattista Pizzaballa, zegt dat er nog geen nieuws is over de Franciscaanse pater en vraagt om te bidden voor zijn vrijlating.

Pater Dhiya Azziz is niet meer gezien sinds hij op 23 december in een taxi stapte met een aantal andere mensen. Ook van de andere inzittenden is sindsdien niets meer vernomen. De Franciscaan was op de terugweg naar zijn parochie in de Syrische stad Jacoubieh om met zijn parochianen Kerstmis te vieren. Hij had even daarvoor zijn ouders in Turkije bezocht. Dhiya Azziz is oorspronkelijk afkomstig uit Irak, maar liet zich vrijwillig overplaatsen naar Syrië, waar hij pastoor is in Jacoubieh, gelegen in het noorden van Syrië vlakbij de grens met Turkije. Dat gebied is onder controle van de islamitische militanten van Jabhat al Nusra.

In juli van dit jaar werd de Franciscaanse pater al enkele dagen ontvoerd, nadat hij ten zuidwesten van Aleppo door strijders van een onbekende gewapende groep gevangen werd genomen. Hij werd toen na een aantal dagen vrijgelaten, mogelijk na bemiddeling door de politie. Jahbat al Nusra ontkende destijds elke betrokkenheid bij de ontvoering. Militante groeperingen in Syrië ontvoeren met enige regelmaat mensen in de hoop losgeld voor hen te krijgen en daarmee hun activiteiten te financieren.

(KN/AsiaNews)